Piloten vaak onder invloed van drank en medicijnen

Piloten vliegen steeds vaker onder invloed van medicatie. Daarnaast schat onderzoeksinstituut TNO dat bij 5 tot 8 procent van de Nederlandse piloten het alcoholgebruik problematisch is. Dit gaat ten koste van de veiligheid. Dit blijkt uit onderzoek dat TNO uitvoerde in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat, VVD) schreef dit gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Uit recent onderzoek onder een kleine groep Nederlandse piloten blijkt dat 13,8 procent medicatie gebruikt die in strijd is met de Europese regelgeving voor piloten. Deze medicijnen, variërend van middelen tegen hooikoorts tot malariapillen, kunnen de alertheid van de piloot verminderen. Onder de piloten gebruikt 7,5 procent in de periode waarin ze vliegen slaapmiddelen. TNO schat dat gemiddeld 0,3 tot 1,3 procent van het luchtvaartpersoneel `party-drugs' gebruikt. Volgens Ries Simons, als arts-onderzoeker verbonden aan TNO, zijn vooral de na-effecten van het alcohol- en medicijngebruik gevaarlijk. Daarom moet er een preventieprogramma komen om piloten te wijzen op de gevolgen. ,,Met controle aan de gate ben je er niet.'' Daarnaast maakt TNO zich er zorgen over dat de maatschappelijke acceptatie van party-drugs tot gevolg heeft dat vliegers meer drugs gaan gebruiken.