Pas verschenen

Op naar de sterren, en daar voorbij! Over de geschiedenis van de roman. Prometheus, 286 blz. €15,-

Bundeling van essays over de geschiedenis van de roman, gebaseerd op lezingen van elf hedendaagse auteurs. Persoonlijke benaderingen van onder anderen Allard Schröder over de Griekse roman, Barber van de Pol over Miguel de Cervantes Saavedra en Joost Zwagerman over Gustave Flaubert. De bundel werd samengesteld en ingeleid door André Klukhuhn en Toef Jaeger, het duo dat voor uitgeverij Bert Bakker de bloemlezing Eerst de waarheid, dan de schoonheid, Beschouwingen over wetenschap en kunst (174 blz. €16,95) bezorgde en waarin onder anderen Herman Franke, Jaap van Heerden en Ilja Leonard Pfeijffer een antwoord geven op de vraag waar de wetenschap en kunst elkaar ontmoeten en waar ze elk hun eigen pad gaan.

Sir Arthur Conan Doyle: De complete avonturen van Sherlock Holmes, deel 7 en 8. Vert. Mariëlla Snel, Uitgeverij 521, 166 en 188 blz. €12,50

Twee nieuwe delen van de uiteindelijk 12 delen tellende uitgave van de complete Sherlock Holmes. `Een lovenswaardige onderneming'[...] `zonder illustraties, zonder inleiding en zonder de attributen op de omslag die we associëren met deze speurneus' schreef Hafid Bouazza bij het verschijnen van de eerste twee delen. `Zo zal Holmes weer gaan leven zoals hij verdient: als een bewonderenswaardige literaire creatie die zijn schepper, Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) geheel heeft overschaduwd' (Boeken, 21.03.03).

Zoë Heller: Kroniek van een schandaal (Notes on a Scandal). Vert. Sophie Brinkman, Archipel, 230 blz. €16,95

Tweede roman van Britse columniste Zoë Heller, genomineerd voor The Man Booker Prize 2003, verhaalt over de liefde van een oudere vrouw voor een veel jongere getrouwde vrouw, die op haar beurt verliefd wordt op een veel jongere jongen. Stine Jensen schreef: `Heller weet dat ze niet ontkomt aan de vergelijking met Nabokovs Lolita en speelt het motief uit met een vermakelijke, burleske overdrijving' (Boeken, 10.10.03).

Alice McDermott: Kind naar mijn hart (Child of my Heart). Vert. Kathleen Rutten, De Geus, 286 blz. €22,50

Volwassene kijkt terug op een paar zomerse vakantiedagen toen ze vijftien was. Roman van de Amerikaanse schrijfster Alice McDermott (1953). `Wat Child of my Heart voor sentimentaliteit behoedt is de eloquentie en de taal' schreef Ingrid van Frankenhuyzen. `Met de beschrijving van de meest `onbenullige' kinderlijke beslommeringen en details, hypnotiseert McDermott de lezer' (Boeken, 18-07-03).

Pierre Mérot: Memmen (Mammifères). Vert. Liesbeth van Nes, Vassallucci, 190 blz. €16,95Satirische roman, bekroond met de Prix de Flore van de Franse schrijver Pierre Mérot is `het cynische relaas van een mislukking en doet in veel opzichten denken aan het werk van Houellebecq' schreef Yra van Dijk over Mammifères in een groot artikel over het narcisme van de hedendaagse Franse literatuur (Boeken, 05.03.04).