Overleg EU-grondwet

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Europese Unie zullen de onderhandelingen over een Europese grondwet niet voor half mei hervatten. Dat heeft een medewerker van de Ierse regering gisteren gezegd. Ierland is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

De functionaris zei dat de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Brian Cowen, zijn collega-ministers op maandag 26 april een tijdschema zal voorleggen voor hervatting van de in december vastgelopen Inter-Gouvernementele Conferentie (IGC) over een grondwettelijk verdrag voor de Europese Unie. Hij beklemtoonde dat het informele overleg over deze zogenoemde Europese grondwet achter de schermen ondertussen gewoon doorgaat.

Van verschillende zijden, onder andere door de Nederlandse Tweede Kamer, is er op gewezen dat het van groot belang voor de kiezers is dat er vóór de verkiezingen van het Europees Parlement overeenstemming komt over een Europese grondwet. Deze verkiezingen zijn van 10 tot en met 13 juni. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) acht de kans dat dit zal lukken niet groot, zei hij deze week in Den Haag.