OR bij KLM steunt acties tegen de top

De ondernemingsraad van KLM stelt zich op achter de vakbonden in hun campagne tegen de bonusregelingen van de directie. De bonden dreigen volgende week met werkonderbrekingen.

,,Wij staan achter eventuele acties van het personeel'', zegt OR-voorzitter Toine Delnoij. Met name de 100 procent `synergiebonus' door de fusie met Air France heeft veel kwaad bloed gezet. ,,De mensen snappen niets van deze zelfverrijking. De verontwaardiging wordt breed gedragen, aan de grond en in de lucht. Als de directie alle signalen negeert is het de vraag of zij nog wel de juiste mensen zijn om dit bedijf te leiden.'' De zeven vakbonden bij KLM deponeren vanmiddag een brief bij de directie, waarin intrekking van de bonusregeling onverwijld wordt geëist. Gebeurt dit niet, dan volgen er in de loop van volgende week acties. ,,Iedereen is boos, de actiebereidheid is zeer groot'' zegt CNV-bestuurder Ingeborg Baltussen. De bonden zijn van mening dat de KLM-top van de bonussen moet afzien nu er een grote reorganisatie plaatsheeft die duizenden arbeidsplaatsen kost. Als de directie het komende weekeinde niet van gedachten verandert, zullen de bonden maandag posten bij de algemene aandeelhoudersvergadering van KLM.

Vorige week presenteerde Air France zijn prospectus aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC; hierin staat de bonusregeling van de vier directieleden van KLM vermeld. Zij zullen de komende drie jaar een synergiebonus van achtereenvolgens 20, 30 en 50 procent van hun (oplopende) jaarsalaris ontvangen. Van Wijk verdiende vorig jaar rond de 950.000 euro, inclusief bonussen. In de nieuwe holding Air France-KLM die de komende maanden zijn beslag krijgt, wacht de KLM-directie een `loyaliteitsbonus' bij vertrek, die in het geval van topman Leo van Wijk kan oplopen tot boven het miljoen euro. De optieregeling die zij hebben zal bij KLM overgaan in die van Air France, waarbij eventueel waardeverlies wordt gecompenseerd in extra aandelen.

De directie van KLM verweert zich door te zeggen dat Air France de bonusregeling heeft opgesteld en dat zij `er niets aan kon doen'. De ondernemingsraad noemt dit ,,merkwaardig''. Uit de prospectus blijkt dat de vier directieleden afzonderlijke regelingen hebben, waaruit mag worden afgeleid dat Air France hierover met de betrokkenen heeft onderhandeld.