Machtsstrijd om commissaris bij Corus op komst

Topman Philippe Varin van Corus raadt de aandeelhouders af de Nederlander Aad van der Velden voor te dragen voor de positie van commissaris bij het staal- en aluminiumconcern. ,,We hebben niets tegen de persoon van Aad, maar zijn voordracht komt niet op het geschikte moment'', zegt Varin in een telefonische reactie vanuit Londen, waar donderdag een vergadering wordt gehouden waar de aandeelhouders zich kunnen uitspreken.

Er dreigt daardoor een machtsstrijd te ontbranden tussen het bestuur van Corus en zijn Russische grootaandeelhouder Alisher Oesmanov, die vindt dat Corus te weinig gebruik maakt van de expertise van de Nederlanders van het voormalige Hoogovens, en daarom voormalig bestuurder Van der Velden naar voren heeft geschoven voor de post van commissaris. De Nederlanders zijn volgens Oesmanov ondervertegenwoordigd in het bestuur van Corus, het bedrijf dat ontstond uit de fusie van British Steel en Hoogovens, terwijl Hoogovens één van de meest efficiënte staalondernemingen in Europa is. Maar de winsten zijn de afgelopen jaren weggevallen tegen de verliezen van fusiepartner British Steel. Van der Velden was tot 2000 bestuurder bij Corus. Hij stapte op toen bleek dat er bij de noodlijdende Britse staaltak van het bedrijf in Wales niet genoeg gesaneerd werd.

Staalmagnaat Oesmanov, die inmiddels via zijn investeringsmaatschappij Callagher een belang van 13,4 procent in Corus heeft opgebouwd, eist daarom de terugkeer in het bestuur van Van der Velden, die inmiddels positief op het Russische verzoek heeft gereageerd.

Maar Varin denkt dat Oesmanov met de voordracht van Van der Velden niet in het belang handelt van Corus. De Franse bestuursvoorzitter ziet ,,bemoedigende signalen'' voor verbetering van de resultaten van Corus en heeft bij zijn herstructureringsplannen het bedrijf het afgelopen jaar omgevormd tot ,,een internationaal bedrijf'', waar niet alleen de Britten de dienst uitmaken. Twee weken geleden werd Nederlander Rauke Henstra, opvolger van Van der Velden bij Hoogovens, benoemd in de top van Corus. Weliswaar als divisiedirecteur en niet als bestuurder, maar Henstra is bij Corus verantwoordelijk voor de zogeheten `platte producten', zoals verpakkingsstaal en buizen. Varin noemt hem ,,een sleutelfiguur'' die qua expertise niet onderdoet voor Van der Velden. Platte producten vormen eenderde van de omzet van Corus.

,,Alles valt momenteel bij Corus op zijn plaats'', zegt Varin. ,,Daarom komt al deze opwinding over Van der Velden op het onjuiste moment. Het leidt af van het hoofddoel, Corus weer gezond maken.''

Maar Oesmanov houdt vast aan zijn `droomkanditaat'. De 63-jarige Van der Velden heeft nog steeds dezelfde bezwaren tegen het beleid als bij zijn vertrek. Hij stond bij het personeel van Hoogovens hoog in aanzien en gold als een expert in de staalindustrie. Het feit dat Hoogovens in het fusiedrama het slachtoffer dreigde te worden van de verliesgevende activiteiten in Wales was voor hem onverteerbaar. Van der Velden acht de lijn die het vernieuwde bestuur van Corus heeft gekozen weliswaar een verbetering, maar onvoldoende om het bedrijf weer een toonaangevende rol te bezorgen.