Leers wil geld voor aanpak Vinkenslag

Burgemeester G. Leers van Maastricht vraagt het ministerie van Binnenlandse Zaken extra geld voor de ,,normalisatie'' van Vinkenslag, het grootste woonwagenkamp van Nederland.

Leers wil met méér mankracht (politie, ambtenaren) ,,een stevige basis'' leggen om de wetteloosheid uit te kobannen. Hij overweegt een politiepost in het kamp te vestigen om permanent toezicht te houden.

Circa honderd bewoners van Vinkenslag blokkeerden woensdagochtend snelweg A2 bij Maastricht, uit protest tegen de strenge controles van de gemeente op hun kamp. Gistermorgen viel een grote politemacht Vinkenslag binnen. Ze trof vijftien hennepkwekerijen aan met in totaal 20.000 planten. Vier loodsen, waarin bij een vorige inval al hennep werd gevonden, zijn onmiddellijk afgebroken. De politie heeft dertien mensen aangehouden, van wie elf wegens betrokkenheid bij de wegversperring. Het openbaar ministerie zegt dat de politie nog een aantal mensen zoekt. ,,Iedereen die aan de blokkade heeft deelgenomen is verdachte.''

Leers heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken ook laten weten snel met andere burgemeesters van gemeenten met woonwagenkampen te willen praten ,,om te leren van elkaars aanpak''.

Leers herhaalde gisteren dat Vinkenslag, waar volgens hem sprake is van ,,een jarenlange scheefgroei'', een bedrijventerrein moet worden. Een deel van de vierhonderd bewoners krijgt elders woonruimte. ,,Daar wordt op veel fronten hard aan gewerkt, maar dat heeft tijd nodig. Het gaat gepaard met ups en downs.''

Leers zei ook dat de gemeente het afgelopen jaar ,,harde, duidelijke grenzen'' heeft getrokken, en tegelijk overleg heeft gepleegd met de bewoners van Vinkenslag. ,,In het kamp wonen goed- en kwaadwillende mensen. Ik probeer in te spelen op die verdeeldheid. Veel oudere bewoners, die altijd in de autohandel zaten, willen de regels helemaal niet overtreden. Onder de kwaadwillenden zijn veel jongeren, die in toenemende mate geen auto's meer verkopen maar hennep. Dat levert immers een veelvoud op en is gemakkelijk verdiend.''

Leers ergert zich aan het overtreden van bouwregels op Vinkenslag. ,,Onlangs was iemand bezig een prefab-woonwagen van 1.100 kubieke meter te plaatsen. Weet u hoe groot die is? Hij heeft de inhoud van drie woningwetwoningen! Voor het plaatsen was bovendien geen vergunning gevraagd. Dus legde de gemeente de bouw stil.'' Afgelopen week, vervolgde Leers, breidde iemand zijn woonwagen illegaal uit. ,,Ik had daar dinsdagavond goed overleg over met een woordvoerder van de bewoners. Het zou opgelost worden, zei hij. Maar de volgende ochtend sloten ze met honderd mensen de A2 af. Ik verzeker u dat dat geen impulsieve actie was. Die was goed voorbereid met al die spandoeken en dat vooraf verzamelde huisvuil.''