Kwartaalwinst voor Samsung verrast

De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung heeft vandaag een hoger dan verwachte nettowinst over het eerste kwartaal van dit jaar bekendgemaakt van 3.100 miljard won (2,23 miljard euro). Concurrent in de productie van mobieltjes Nokia rapporteerde vanmorgen een daling van de nettowinst met 16 procent tot 816 miljoen euro.

Vrijwel alle onderdelen van Samsung-elekronica waren de afgelopen drie maanden winstgevend. Vooral platte beeldschermen, computerchips en mobiele telefoons met ingebouwde camera's droegen bij aan de resultaten. De omzet steeg met 50 procent tot 14.400 miljard won.

Samsung liet vanmorgen weten voor het hele jaar 2004 een verdubbeling van de nettowinst te verwachten tot 11.400 miljard won. Desondanks daalde in Seoul de koers van het aandeel Samsung met ruim 3 procent, deels door winstnemingen, maar ook omdat beleggers twijfels hebben over de resultaten in de toekomst.

Bij Nokia daalde de omzet in het eerste kwartaal met 2 procent tot 6,6 miljard euro. Dat was vooral te wijten aan 15 procent lagere verkopen van mobiele telefoons, de grootste divisie van Nokia. De andere onderdelen van het Finse bedrijf – multimedia, netwerken en `bedrijfsoplossingen'– boekten hogere resultaten. De operationele winst op mobiele telefoons daalde zelfs met een kwart.

Nokia liet vanmorgen weten te verwachten dat de omzet in het tweede kwartaal niet veel hoger zal zijn, maar tegen het eind van het jaar zullen verbeteren.