Illegale filmers opgepakt

De politie van Los Angeles heeft twee mannen gearresteerd, die illegaal films opnamen in een bioscoop. Het zijn de eerste arrestaties onder een nieuwe wet in de Amerikaanse staat Californië die piraterij tegen moet gaan. Dat heeft de Britse omroep BBC gemeld. De anti-piraterijwet, die begin dit jaar werd aangenomen, verbiedt het gebruik van videocamera's in bioscopen. In negen andere Amerikaanse staten zijn vergelijkbare wetten in voorbereiding. Een 34-jarige man werd aangehouden toen hij opnamen maakte van de film The Alamo. Een medewerker van de bioscoop betrapte hem met behulp van een nachtkijker om videocamera's op te sporen. De tweede man, een 28-jarige Amerikaan, werd gearresteerd op verdenking van het illegaal filmen van The Passion of Christ. Beiden hangt een celstraf van maximaal twaalf maanden boven het hoofd. De brancheorganisatie van de Amerikaanse filmindustrie, hoopt dat de arrestaties potentiële kopieerders afschrikken. De MPAA heeft telefoondiensten in het leven geroepen waar bioscoopmedewerkers overtredingen kunnen melden. Bioscopen gebruiken ook in toenemende mate metaaldetectors en nachtkijkers om illegale filmers op te sporen.