Hervormers aan de macht in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft zich gisteren in de parlementsverkiezingen massaal uitgesproken voor de geschorste president Roh Moo-hyun en zijn beleid van democratische hervormingen en verzoening met Noord-Korea.

Rohs partij, de Uri Partij, behaalde een absolute meerderheid in het parlement. De uitslag betekent een harde veroordeling van de conservatieven, die de afgelopen decennia het parlement domineerden en vorige maand de president schorsten. President Roh noemde eerder de parlementsverkiezingen een referendum over zijn presidentschap. Het resultaat is dat ,,de schorsers zijn geschorst'', constateerde fractievoorzitter Kim Geun-tae gisteravond op het partijbureau.

De tegenstanders van Roh hadden ruim tweederde van de parlementszetels. Nu heeft Roh's Uri Partij met 152 van de 299 zetels de absolute meerderheid. De partij had slechts 49 zetels.

Binnen de Uri Partij hoopt men dat president Roh snel zijn taken weer kan opnemen. ,,Dit is een krachtige boodschap van de bevolking dat hij in zijn ambt moet worden hersteld'', zei gisteren de woordvoerder Buitenlandse Zaken van de partij, Chung Eui-young. ,,De schorsing was een onterechte, politieke daad en het parlement moet die intrekken.''

Mocht het parlement dat niet doen, dan moet het Constitutionele Hof zich alsnog uitspreken over de legaliteit van de schorsing. De Uri Partij gaat ervan uit dat het Hof de schorsing zal annuleren omdat de juridische gronden erg zwak zijn en de kiezer zich nu duidelijk pro-Roh heeft uitgesproken. Dit proces kan uiterlijk nog vijf maanden duren, maar de Uri Partij hoopt op sneller uitsluitsel.

In het anti-Roh-kamp wist de grootste partij, de Grote Nationale Partij of GNP, de schade nog enigszins te beperken door op het laatste moment een nieuwe leider, Park Geun-hye, te kiezen. Zij startte een campagne gebaseerd op erkenning van en spijt over het corrupte verleden van de partij. Park is de dochter van de voormalige dictator Park Chung-hee; zijn appelleerde sterk aan de positieve herinneringen aan deze dictator in diens geboorteregio. Dat gebied, het zuidoosten van Zuid-Korea, heeft alle vroegere militaire leiders geleverd en is door hen altijd bevoordeeld boven andere delen van het land. De GNP zakte van 137 naar 121 zetels, minder dan de opiniepeilingen hadden voorspeld.

De grootste klap viel bij de oude partij van Roh, die hij vorig jaar met een groep getrouwen verliet omdat ze niet mee wilde gaan in vernieuwing van de politiek. Die partij, de Millennium Democraten (MDP), stemde zodoende afgelopen maand vóór de schorsing van Roh. De kiezer heeft de partij nu zwaar gestraft. Het aantal zetels daalde van 61 tot slechts negen. Ook een derde conservatieve partij, de ULD, die wordt geleid door de oprichter van de gevreesde geheime dienst ten tijde van het militaire regime, lijkt haar langste tijd te hebben gehad en daalde van tien naar vier zetels.