Geen fusie AT5 met omroep Noord-Holland

Een fusie tussen de Amsterdamse zender AT5 en de regionale omroep RTV Noord-Holland is van de baan. Volgens RTV-Noord-Holland zijn de verschillen te groot en zijn er onvoldoende financiële garanties.

Hiermee reageert RTV Noord-Holland op een bemiddelingspoging van de Amsterdamse wethouder voor Cultuur Hannah Belliot en gedeputeerde Albert Moens van de provincie Noord-Holland. Zowel de gemeente als de provincie willen dat de twee omroepen fuseren, omdat hun uitzendgebieden deels overlappen en omdat zij allebei publiek geld krijgen.

RTV Noord-Holland biedt wel aan om programma's en medewerkers van AT5 over te nemen en om één uur per dag Amsterdams nieuws te maken. Binnen de Noord-Hollandse programmering zou zo een Amsterdamse editie ontstaan. Een woordvoerder van de gemeente reageert boos op de weigering van RTV Noord-Holland. ,,Wat ze nu voorstellen is niet minder dan een vijandige overname van AT5. Nu blijkt dat zij de fusiebesprekingen niet serieus genomen hebben.''

AT5 stond wel positief tegenover een fusie met RTV Noord-Holland zoals Moens en Belliot die voorstelden. De lokale omroep wordt in haar voortbestaan bedreigd omdat de gemeente vanaf 1 januari 2005 de subsidiekraan dichtdraait. Dat scheelt op jaarbasis zo'n 1,8 miljoen euro, ongeveer eenderde van de inkomsten van de zender. Sinds het besluit van de gemeenteraad om de subsidie te staken is de lokale omroep op zoek naar investeerders of partijen om mee samen te werken. In 2002 strandde een eerdere fusiepogingen tussen AT5 en RTV Noord-Holland.

AT5 zendt uit in `groot Amsterdam' (onder meer Amsterdam, Zaanstad, Purmerend en Weesp). RTV Noord-Holland in de hele provincie Noord-Holland. RTV Noord-Holland krijgt jaarlijks 12 miljoen euro via de provincie. Daarvan is 5,5 miljoen bestemd voor de tv-tak en 6,5 miljoen voor de radiouitzendingen. De bijdrage van de provincie is tot 2007 vastgesteld. Dan verloopt de uitzendlicentie van de omroep.