Ex-coach Federer in dienst bij Safin

Marat Safin gaat samenwerken met Peter Lundgren. De Russische toptennisser gaat vanaf volgende week in Barcelona aan de slag met de Zweedse coach die de Zwitser Roger Federer naar de wereldtop leidde.

Kort na zijn triomf op Wimbledon vorig jaar besloot Federer op eigen benen te gaan staan. Zonder vaste coach won hij dit seizoen de Australian Open.

Safin en Lundgren beginnen in een proefperiode die tot en met Wimbledon zal duren. Als het klikt gaan ze verder. Safin versleet de afgelopen drie seizoenen vijf verschillende coaches. ,,We zullen zien of het werkt'', verklaarde de Rus gisteren na zijn zege in de tweede ronde van Estoril op de Fransman Thierry Ascione (6-4 en 6-4). ,,Het gaat niet alleen om de techniek maar je moet je ook prettig voelen met de persoon.''

Safin heeft de reputatie van `feestbeest'. Hij omringt zich met talloze jonge vrouwen. De bijna 40-jarige Lundgren geniet soms ook zichtbaar van het leven.

In de kwartfinale van Estoril speelt Safin tegen de Spanjaard Tommy Robredo. In Valencia haalde Raemon Sluiter de kwartfinale niet. Hij verloor van de Spaanse gravelspeler David Ferrer, als zevende geplaatst. De Rotterdammer had in de eerste ronde nog wel van landgenoot Dennis van Scheppingen gewonnen. In Valencia is Juan Carlos Ferrero, in het paasweekeinde op Mallorca de kwelgeest van het Nederlandse Daviscupteam, de favoriet. De eerste geplaatste Spanjaard won met 6-3 en 7-5 van de Tsjech Jan Vacek.

Met Serena Williams gaat het nog steeds niet goed. De Amerikaanse trok zich gisteren in eigen land terug uit het vrouwentoernooi van Charleston. Haar tegenstander, de Spaanse Conchita Martinez, bereikte de achtste finales zonder dat ze in actie hoefde te komen. Williams heeft weer last gekregen van de (linker)knie waaraan zij is geopereerd. Eerder al bedankte zij voor het Amerikaanse Fed Cupteam dat volgende week tegen Slovenië speelt in Portoroz. Onlangs zegevierde zij bij haar rentree in de Masters Series van Miami (Key Biscayne). Serena Williams was overigens niet de enige die zich terugtrok uit het toernooi in Charleston. Om gezondheidsredenen gooiden ook de Belgische Justine Henin en de Française Amelie Mauresmo de handdoek in de ring. De Amerikaanse Jennifer Capriati, die het toernooi drie jaar geleden op haar naam schreef, werd verrassend uitgeschakeld door de Hongaarse Petra Mandula, 7-6 (3), 3-6, 7-5.