Ernstige onlusten bij reserves van Ajax en Feyenoord

Bij de competitiewedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord, gisteravond in Amsterdam, hebben zich ernstige ongeregeldheden voorgedaan. Een voetballer van Jong Feyenoord, de Chileen Jorge Acuna, kreeg klappen van supporters van Ajax en moest met een hersenschudding naar het ziekenhuis worden gebracht. Arrestaties zijn niet verricht. Feyenoord zal spoedig aangifte doen van mishandeling.

Ook andere spelers van Jong Feyenoord werden mishandeld na afloop van het duel toen Ajax-fans het veld bestormden van het opleidingscentrum De Toekomst van Ajax, gelegen naast de Arena. Onder meer Gérard de Nooijer, Danko Lazovic en, vooral, Robin van Persie moesten het ontgelden. De laatste gaf afgelopen zondag in de confrontatie tussen de eerste elftallen van de twee clubs de voorzet waaruit Feyenoord de gelijkmaker scoorde. Gisteravond werd hij met veel moeite in veiligheid gebracht door John van 't Schip, trainer van Jong Ajax, en een van zijn spelers, Daniel de Ridder.

Mario Been, trainer van Jong Feyenoord, werd door een supporter met een mes bedreigd: ,,Hij zei: `Been ik steek je dood'. Daar heb ik maar niet op gewacht en ben gaan rennen voor mijn leven.' Volgens Been heeft de organisatie bij Ajax ,,gruwelijk gefaald'. ,,Als je om half zeven ziet wat voor een grimmige sfeer er heerst, roep je toch extra politie op? Wij werden beschermd door zeven stewards en twee politieagenten. Daar houd je niemand mee tegen. Zeker geen duizend randdebielen. Op weg naar de kleedkamer stonden we voor een hek dat op slot zat. Daardoor hebben we nog meer klappen opgelopen.'

Twee jaar geleden kreeg Feyenoord-doelman Malkowski bij het zelfde duel klappen. Been: ,,Ik ben blij dat we niet hebben gewonnen. Anders waren er doden gevallen. Dit soort wedstrijden mag niet meer op zo'n complex worden gespeeld.'

Feyenoord-verdediger Gérard de Nooijer reageerde eveneens ontzet. ,,Zoiets heb ik mijn leven nooit meegemaakt, dit was echt schandalig. Er hing vooraf een enorm bedreigende sfeer. Dat had al aanleiding moeten zijn om de wedstrijd niet te laten doorgaan. We hebben toch gespeeld. Wij dachten nog dat de veiligheid van de spelers niet in het gedrang zou komen.'

Zijn collega-voetballer Van Persie liet zich in soortgelijke bewoordingen uit: ,,Het was na afloop een grote chaos. We werden aangevallen. Spelers van 18, 19 en 20 jaar moesten rennen om geen klappen te krijgen. Zelf ben ik twee keer geslagen. Ajax-spelers moesten er tussen springen om ons te beschermen. Het was verschrikkelijk. In de kleedkamer was paniek, spelers huilden van ellende. Ik hoop dit nooit meer mee te maken.'

De politie van Amsterdam heeft inmiddels laten weten dat de door 3.500 toeschouwers (geen enkele Feyenoord-fan) bijgewoonde wedstrijd vooraf terecht niet als een risicowedstrijd werd beschouwd. ,,Het is ongebruikelijk dat er politie aanwezig is bij wedstrijden tussen Jong Ajax en andere clubs', aldus een woordvoerder. En: ,,In eerste instantie is de club zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion.'

De bewaking gisteravond werd verzorgd door 25 stewards en tien politieagenten. De route naar de kleedkamer was afgeschermd met dranghekken. De mobiele eenheid werd opgeroepen om Feyenoord te beschermen en uiteindelijk uit Amsterdam te geleiden.

Arrestaties zijn niet verricht. De politie van Amsterdam heeft vanochtend laten weten naarstig op zoek te zijn naar beelden van de onlusten. De politie hoopt met beeldmateriaal de relschoppers op te kunnen sporen.

Bij de wedstrijd waren twee filmploegen aanwezig. Maar voor aanvang van het duel werd een team van TV Rijnmond het werken onmogelijk gemaakt door een agressief deel van de Ajax-aanhang. De Amsterdamse televisiezender AT5 heeft evenmin beelden van de onlusten kunnen maken. ,,Vlak voordat de mensen het veld op renden, zette iemand een pet over de camera en werd de camera van het statief getrokken', aldus de verslaggever. ,,Het leek allemaal geënsceneerd.'

De KNVB volgt vooralsnog de normale procedure bij ongeregeldheden: de voetbalbond wacht het rapport van de scheidsrechter af waarna de aanklager betaald voetbal onderzoek doet en eventueel een sanctie uitspreekt. De KNVB overlegt vandaag wel met Ajax en Feyenoord of de wedstrijd tussen de B1-elftallen van beide clubs, morgen in Rotterdam, kan doorgaan. Verder wordt gesproken over de bekerfinale van de Beloftencompetitie, op maandag 17 mei in Kerkrade. Die wedstrijd gaat ook tussen Ajax en Feyenoord. De burgemeester van Kerkrade, Thijs Wöltgens, speelt bij het overleg een belangrijke rol uit hoofde van zijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde.

De clubleiding van Ajax heeft laten weten zich diep te schamen voor het gedrag van een bepaald gedeelte van de supporters. De koploper uit de eredivisie zegt de aanhangers die de rel veroorzaakten te kennen. Ajax-directeur Van Eijden zegt dat hij het incident grondig gaat onderzoeken. ,,De komende dagen moeten we objectief kijken welke groep hiervoor aansprakelijk is en beraden we ons op de te nemen stappen.'

GERECTIFICEERD

Kerkrade

In het artikel Ernstige onlusten bij reserves van Ajax en Feyenoord (16 april, pagina 18) wordt Thijs Wöltgens burgemeester van Kerkrade genoemd. In die functie is hij in 2000 opgevolgd door Jos Som.