Eis tegen Murat D.: vijf jaar cel en tbs

Vijf jaar cel en tbs. Dit heeft de officier van justitie gisteren voor de rechtbank in Den Haag geëist tegen Murat D. De inmiddels 17-jarige voormalige scholier stond terecht wegens het doodschieten van onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College.

Officier van justitie N. Boersma acht moord bewezen en wil dat Murat D. wordt berecht volgens volwassenenrecht. Volgens het OM was er sprake van voorbedachte rade omdat verschillende medeleerlingen hebben verklaard dat Murat op de ochtend van 13 januari aankondigde dat hij Van Wieren ging vermoorden. Bovendien heeft hij een kennis met een pistool op die ochtend tweemaal gebeld met het verzoek om naar school te komen.

Ook al zou de verdachte de bedoeling hebben gehad om Van Wieren in zijn schouder in plaats van in zijn hoofd te raken, zoals hijzelf beweert, dan nog is er sprake van moord, volgens het OM. Dan geldt namelijk voorwaardelijke opzet: hij had kunnen weten en vermoeden dat het slachtoffer zou overlijden. Meerdere getuigen hebben verklaard dat Murat D. het pistool op het hoofd van Van Wieren heeft gericht. Videobeelden die tijdens de zitting werden vertoond, geven geen uitsluitsel.

Volgens de verdediging zijn de vele verklaringen van medeleerlingen onbetrouwbaar en tegenstrijdig. De leerlingen zouden elkaar napraten, en beïnvloed zijn door de ruime aandacht voor de zaak in de media. De advocates van Murat D. menen dat er geen sprake was van voorbedachte rade en bepleiten berechting volgens het jeugdrecht. Ook de vier deskundigen die Murat D. hebben onderzocht, achten opname in een jeugdinrichting, met langdurige gedragstherapie, de beste optie.

Tegen Hüseyin S. (25), ook bekend als `Guus', is vanochtend drie jaar celstraf geëist wegens het leveren van het wapen aan Murat D. Vanmiddag zou een derde verdachte, een minderjarige jongen van Marokkaanse afkomst, voor de rechter verschijnen. Deze Abdallah, ook bekend als `Appie', zou het wapen na afloop hebben verborgen. Uitspraak 29 april.