Eis: 3 jaar cel voor kogelbrieven

Een groot, machtig gevoel kreeg de 48-jarige Rotterdammer P. S. van het versturen van kogelbrieven aan bekende Nederlanders. Hij wilde Katja Schuurman, Frank Rijkaard, Jeroen Pauw en circa twintig anderen ,,de stuipen op het lijf jagen''. Serieuze bedreigingen waren het niet, zei de man donderdag voor de rechtbank in Rotterdam.

Officier van justitie D. Woei A Tsoi vond de kogelbrieven niettemin serieus genoeg om drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen de verdachte te eisen. S. had ook wapens in huis.

De bedreigingen die kort na de moord op Pim Fortuyn in mei 2002 begonnen, veroorzaakten veel angst en onrust bij de slachtoffers. Guus Hiddink overwoog bijvoorbeeld te stoppen als trainer van PSV, nadat hij twee kogelbrieven had gekregen. Andere slachtoffers namen extra beveiliging in de arm.

Woei A Tsoi zag af van een zwaardere eis, omdat de man blijkens een rapport van het Pieter Baan Centrum verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zou eerder zielig en wereldvreemd zijn, dan een daadkrachtige figuur die zijn bedreigingen zal uitvoeren.

De man maakte op de zitting een verwarde indruk. Hij verzekerde de rechtbank ook zelf dat hij geen van de bekende Nederlanders echt wilde doden. Het was meer een schreeuw om aandacht. ,,Ik schaam me er voor'', zei hij.

S. leidde een geïsoleerd bestaan. Sinds zijn geboorte in Jakarta leefde hij eerst met zijn ouders en later alleen en eenzaam. Vrienden had hij niet. Vooral na een auto-ongeluk in 1985 ging het bergafwaarts met de man. Hij liep een hersenbeschadiging op, waardoor hij arbeidsongeschikt raakte. S. kon zijn gedrag niet meer beheersen en raakte gefrustreerd. Op nieuws dat hem niet beviel, reageerde hij steeds geprikkelder.

Vooral de moord op Fortuyn, van wie hij een groot fan was, wekte zijn woede op. Toen hij in de krant las dat Ad Melkert een doorgeladen pistool kreeg opgestuurd, kwam hij op het idee om kogelbrieven te gaan sturen. ,,Ik voelde me daarmee een soort trendsetter''. Jeroen Pauw schreef hij aan met `geachte bleekscheterig heroïnehoerenjong', want ,,die man mag ik niet''. Een voorvechtster tegen seks op televisie kreeg ook een brief, want ,,ik ben een fan van seks op tv''. S. tekende zijn epistel met `harde pornoliefhebbers Nederland'.

Volgens zijn advocate S. Hooijman moet de man snel worden opgenomen in een kliniek om zijn hersentrauma te behandelen. Celstraf zou juist averechts werken.

De politie heeft veel moeite gehad S. op te sporen. Uiteindelijk leidde het gebruikte woord `garnalenhersens' naar de dader, een term die geboren Indonesiërs gebruiken. Uitspraak 28 april.