Effectenbeurzen vol aarzeling

De beurzen in Europa begonnen aarzelend aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers wachtten op kwartaalcijfers van het telecomconcern Nokia waarvan de publicatie in de middag op het programma stonden. De Finse onderneming verraste de markt een week geleden met een omzetwaarschuwing.

Beleggers volgden bovendien de trend in de Verenigde Staten. Daar sloot Wall Street gisteren verdeeld. De Dow-Jonesindex pakte een kleine winst, terwijl de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq moest inleveren. Tegenvallende cijfers van IBM nabeurs en een onzekere prognose van het Koreaanse Samsung versterkten aan het begin van de handel de negatieve stemming in de technologiesector, maar dat trok in de loop van de ochtend bij.

In Amsterdam was chipmachinefabrikant ASML aanvankelijk een van de grootste verliezers. Aan het eind van de ochtend krabbelde het Veldhovense bedrijf op en noteerde het fonds een winst van 0,3 procent. Philips won na twee dagen van verlies 0,4 procent, Getronics steeg 1,6 procent.

Onder de acht dalers binnen de AEX-index bevonden zich Versatel, Buhrmann en Van der Moolen. De meeste financiële waarden boekten winst, net als voedingsfondsen als Heineken, Numico en Unilever. Hagemeyer was met 2,3 procent de grootste stijger. De onderneming komt maandag met tussentijdse cijfers. Ook Ahold presenteert dan de resultaten.

De AEX-index steeg in de ochtendhandel 0,4 procent tot een stand van 351,36 punten. In Parijs won de CAC-40 0,4 procent, in Frankfurt pakte de DAX-index 0,4 procent en in Londen steeg de FTSE 0,5 procent.

Akzo Nobel en DSM stegen door de verwachting dat de farmaciesector een flinke sprong kan maken als het Amerikaanse stelsel van centrale banken de rente opschroeft. Dat is bij de laatste vier verhogingen ook gebeurd.In Parijs behoorden Sanofi en Aventis tot de winnaars.

In de Amsterdamse MidKap-index (min 0,2 procent) was staalconcern Corus de uitblinker met een koerswinst van 3,3 procent. Het bestuur van de onderneming verzette zich vanochtend openlijk tegen grootaandeelhouder Oesmanov door zijn voorstel voor een Nederlandse commissaris met een negatief advies aan de aandeelhouders voor te leggen. Een dag eerder was de Corus nog een grote verliezer.