Duelos y quebrantos

Don Quichote de la Mancha spendeerde driekwart van zijn geld aan eten. Volgens schrijver Cervantes at hij gestoofd vlees, fijngehakte restjes vlees, op zondag misschien wel duif, op vrijdag linzen, op zaterdag spek en eieren: duelos y quebrantos. De letterlijke vertaling van dit Castiliaanse gerecht is pijn en smarten. Cervantes vermeldt in zijn boek niet waaruit dit gerecht, dat je nog steeds in restaurants in la Mancha kunt bestellen en dat steeds weer anders is, precies bestaat. In ieder geval bestaat het uit goedkope, voedzame, troostrijke, vette kost met als basisingrediënten eieren en spek. In The Heritage of Spanish cooking wordt voor een verklaring van de naam verwezen naar een tekst van de Spaanse toneelschrijver Pedro Calderón de la Barca (1600-1681) die wel 120 stukken schreef. In een van zijn toneelstukken, misschien wel in La dama duende, wordt dit gerecht, dat volgens de schrijver op zichzelf al pijn en smart veroorzaakt, gegeten door een gekwelde, droevige en beklagenswaardige weduwe. Een veelgebruikt thema in het werk van deze tijdgenoot van Cervantes is het principe van de eerwraak. Wanneer anderen, zelfs ten onrechte, menen dat een echtgenote ontrouw is geweest, dan is de man van eer genoopt zijn overspelige echtgenote én haar minnaar te doden. Blijft er dus één zielige weduwe, die van de vermoedelijke minnaar over. In het hierboven genoemde boek zijn talrijke afbeeldingen van oude schilderijen opgenomen, zoals dat van Velazquez (1599-1680), die een oude vrouw schilderde die in een bruine aardewerken schaal eieren bakt. Ernaast staat het/een recept voor duelos y quebrantos. Het gerecht hoort in een aardewerken schaal te worden klaargemaakt, maar een koekenpan met anti-aanbaklaag is wel zo handig. Het vet waarin de eieren worden gebakken bestaat uit de in stukjes gesneden vette rand van een rauwe ham. Gebruik de randjes vet van Spaanse Serrano ham of ham van Bayonne en snijd die in stukjes. Snijd de chorizo in kleine stukjes. Leg de stukjes vet met het andere spek in de pan. Bak de spekblokjes op een niet te hoog vuur knapperig en lichtbruin. Giet dan de 6 losgeklopte eieren in de pan. Voeg de chorizo toe. Roer spek, worst en eieren door elkaar. Verdeel in vier porties en eet er lekker warm brood bij.

Nodig: 50 g blokjes mager gerookt spek; 100 g vet van rauwe ham; 100 g chorizo; 6 eieren

Morgen: chocoladecake.