China arresteert legerofficieren om spionage

China heeft tien legerofficieren, onder wie vier generaals, gearresteerd op verdenking van spionage voor Taiwan. Dat meldt de Hongkongse krant South China Morning Post vandaag. De aanhouding van de officieren van China's eigen strijdkrachten zou al in februari en maart van dit jaar hebben plaatsgevonden.

De officieren worden ervan verdacht dat ze geheimen omtrent de inzet van Chinese gevechtsvliegtuigen en luchtafweersystemen aan Taiwan zouden hebben doorverkocht. Het de facto onafhankelijke eiland Taiwan wordt door China geclaimd als een nog te bevrijden provincie. China heeft ongeveer vijfhonderd raketten op het eiland gericht staan, en Peking zegt dat het niet zal schuwen om in het uiterste geval gebruik te maken van geweld om het eiland te `bevrijden'.

De meesten van de gearresteerde officieren waren naar verluidt werkzaam bij de Academie voor de Luchtmachtleiding, de hoogste opleiding van het luchtmachtonderdeel van het Volksbevrijdingsleger. Ze zouden informatie hebben verstrekt over de inzet van Russische Su-27 gevechtsvliegtuigen. De hoogste man aan de Academie zou voor die informatie ten minste 120.000 dollar hebben ontvangen van Taiwan.

Het is niet voor het eerst dat er sprake is van spionage door hoge Chinese militairen. Naar verluidt zijn er in 1999 twee hoge militairen geëxecuteerd omdat ze militaire geheimen aan Taiwan zouden hebben verkocht. Ook in Taiwan worden regelmatig mensen gearresteerd die voor Peking zouden spioneren, en analisten gaan ervan uit dat zowel Peking als Taipei zich actief bezighoudt met spionage.

Soms lijkt China de arrestatie van `spionnen' echter voor politieke doeleinden te gebruiken. Zo kwam Peking in december vorig jaar met de bewering dat het 24 Taiwanese `spionnen' zou hebben gearresteerd. Een aantal van hen werd aan de pers voorgeleid, en beelden van de verdachten waren zowel in China als in Taiwan te zien. Taiwan verdenkt China ervan die arrestaties vooral zo breed te hebben uitgemeten om stemming tegen de Taiwanese president Chen Shui-bian te maken. Op die manier zou Peking de uitslag hebben willen beïnvloeden van de presidentsverkiezingen die vorige maand in Taiwan werden gehouden en nipt door Chen werden gewonnen.