Bobby Bare

Na de `ep' OK - I'm Sorry, waarop onze held stond afgebeeld net nadat hij hard tegen een deur was opgelopen, is From The End Of Your Leash alweer de derde plaat die Bobby Bare Jr. op ons loslaat. En hoewel de verrassing nu niet zo groot is als bij zijn eerste plaat, bewijst deze zoon van een in de VS beroemde countryvader hier opnieuw dat zijn talent meerdere facetten telt.

Over Americana hangt al te vaak een intellectualistisch waasje, en er wordt te veel gepreekt voor een eigen parochie van non-conformisten. Daarvan heeft Bare geen last: die heeft er geen moeite mee een grote bek op te zetten. Maar het is overduidelijk slechts de whisky die het 'm doet; z'n hart is o zo klein. Zo banjert deze onafhankelijk geest van zijn verbazing over Nashville – in `Visit Me In Music City', over Nashville met z'n `hills filled with naked hee-haw girls' en `japanese guitars in pick-up bars' – naar een door het contrast merkwaardig luchtig lied over `Your Favorite Hat', compleet met Bolero-citaat. Want de geest van rock & roll mag dan vaardig zijn over Bare, dat betekent niet dat hij eendimensionale muziek maakt. Nu eens poëtisch maar aards, in `Beguiled, Bashful, Burnt', dan weer, in `Let's Rock and Roll', over te veel gratis bier tot je de volgende dag wakker wordt in het verkeerde deel van de stad, tussen kotsende lotgenoten. Dat hij live zo goed is als op zijn platen kan hij morgen in Vredenburg laten horen op het Blue Highways Festival.

Bobby Bare Jr.: From The End Of Your Leash. Bloodshot/Munich MRCD253