Blair bepleit resolutie VN inzake Irak

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet de soevereiniteitsoverdracht in Irak, gepland voor 30 juni, met een nieuwe resolutie bekrachtigen. Dat heeft de Britse premier Blair gisteren in New York gezegd na een ontmoeting met secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan.

Blair zei dat de internationale gemeenschap het eens is over een ,,gezamenlijk doel'' in Irak en ontkende berichten dat Britten en Amerikanen van mening verschillen over de beste manier om het geëscaleerde geweld in Irak te verminderen.

Blair, die vandaag een bespreking heeft met president Bush in Washington, ontkende eveneens dat hij zich gepasseerd voelde door Bush' steun aan het Israëlische plan voor eenzijdige terugtrekking uit Gaza. Volgens Blair brengt het plan geen fatale schade toe aan de routekaart, de internationale blauwdruk voor een vrede tussen Israël en de Palestijnen in een eigen staat. Hij zei dat de beloofde terugtrekking van Israël uit Gaza op zichzelf goed nieuws is en dat het `plan-Sharon' ,,leidt naar een echt gevoel van beweging en verandering in het Midden-Oosten''. In een scherpere reactie zei Jack Straw, minister van Buitenlandse Zaken: ,,Bush moet zijn eigen oordelen vellen'', maar ,,wij hebben de onze.''

Aangenomen wordt dat Blair vandaag Bush er alsnog van wil overtuigen dat de routekaart, die beide partijen gelijk behandelt, toch de enige reële mogelijkheid is voor een permanente vrede. Niettemin zien waarnemers in Londen Bush' steun voor het Israëlische plan als aanwijzing dat de Britse invloed in Washington gering is.

Volgens Downing Street zijn Britten en Amerikanen het ,,volkomen eens'' over de te volgen strategie in Irak. Maar de afgelopen dagen hebben Britse militairen en diplomaten gezegd dat het opvoeren van de militaire druk door de VS het geweld mede heeft doen escaleren. Een Amerikaanse functionaris heeft de Britten op zijn beurt ervan beschuldigd ,,weg te lopen voor confrontatie''.

Sir Christopher Meyer, tot vorig jaar Brits ambassadeur in Washington, zei gisteren tegen de BBC dat Bush en Blair binnenskamers misschien ,,robuuste'' verschillen van mening hebben, maar in het openbaar een gesloten front zullen blijven tonen.