Akkoord opvolging IMF niet in Londen

De kans is groot dat de Europese discussie over de opvolging van de afgetreden directeur Köhler van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt doorgeschoven naar de IMF-voorjaarsvergadering volgende week in Washington. Het is niet waarschijnlijk dat EU-ministers van Financiën al tot een vergelijk komen tijdens de jaarvergadering van de Oost-Europabank in Londen komende maandag, zoals eerder werd verwacht.

Dit is in financiële kringen bevestigd. De reden voor het doorschuiven van een besluit is dat de patstelling in Europa over de kandidatuur voortduurt, en dat lang niet alle ministers in Londen aanwezig zullen zijn.

Sinds Köhler in februari aftrad in verband met zijn kandidatuur voor het Duitse presidentschap, zijn de EU-landen verdeeld over zijn opvolging. Traditioneel levert Europa de directeur van het IMF, en de VS de president van zusterorganisatie de Wereldbank. De inmiddels ex-minister van Financiën Rato van Spanje is van begin af aan kandidaat, maar later stelde Frankrijk daar de huidige president van de Oost-Europabank, Jean Lemierre, tegenover. Frankrijk krijgt steun van Duitsland. Veel andere EU-landen, waaronder Nederland, zijn voor Rato. De Spanjaard heeft ook de steun van Latijns-Amerikaanse landen. Persbureau Reuters en The Wall Street Journal meldden gisteren dat ook de Verenigde Staten een voorkeur hebben voor Rato. De Amerikaanse minister Snow van Financiën zei gisteren te hopen dat volgend weekeinde in Washington snel overeenstemming wordt bereikt, omdat er veel op de agenda staat. In Europese kring wordt er echter rekening mee gehouden dat ook in Washington de opvolging niet wordt beklonken. Voorlopig is de nummer twee van het IMF, Anne Krueger, waarnemend directeur.