`Aanbod' van Bin Laden afgewezen

Europese landen hebben verontwaardigd gereageerd op een door de Arabische nieuwszenders Al-Arabiya en Al-Jazira uitgezonden geluidsband, waarin Europa een bestand krijgt aangeboden in ruil voor terugtrekking uit Afghanistan en Irak. De stem op de geluidsband zou die van terroristenleider Osama bin Laden zijn.

,,Het idee van een wapenstilstand met een groep die zichzelf definieert door geweld is absurd'', aldus de officiële reactie van de Britse regering. ,,Noch wij noch onze Europese partners laten zich intimideren tot het staken van acties tegen terrorisme of tot het verbreken van de trans-Atlantische relatie die al decennialang de hoeksteen is van onze vrijheid en onze defensie.''

De stem op de geluidsband, die volgens eerste analyses lijkt op die op eerdere geluidsopnamen die aan Bin Laden worden toegeschreven, zegt dat het bestand een reactie is op ,,positieve signalen'' uit Europa. Volgens de boodschap duurt het bestand drie maanden en gaat het in op het moment dat de laatste Europese soldaat ,,onze landen'' heeft verlaten.

De Franse president, Jacques Chirac, liet direct weten dat er ,,geen afspraken met terroristen'' mogelijk zijn. De Duitse bondskanselier, Gerhard Schröder, zei dat ,,iedere poging om Europa te verdelen zal mislukken''.

Ook de nieuwe, socialistische minister van Buitenlandse Zaken van Spanje, waar op 11 maart in Madrid een terreuraanslag aan 191 mensen het leven kostte, reageerde fel afwijzend op de boodschap. ,,Bin Laden is de vijand van ons allen die zoeken naar vrede, democratie en vrijheid'', aldus minister Miguel Angel Moratinos. ,,Daarom moeten we niet naar hem luisteren of hem aandacht geven.'' De Spaanse socialisten hebben wel gezegd hun 1.300 militairen eind juni uit Irak terug te zullen trekken als de rol van de Verenigde Naties in Irak niet groter wordt.

Minister van Buitenlandse zaken Wlodzimierz Cimoszewicz van Polen, dat 2.400 man in Irak heeft, noemde de boodschap ,,een truc gericht aan de bezorgde mensen in Europa na de aanslag in Madrid''. Volgens Cimoszewicz zou het ,,een grote, grote fout zijn als mensen daar in trapten''. Ook de Australische regering deed het aanbod af als ,,propaganda''.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, was blij met de Europese reacties, die volgens hem duidelijk maken dat Europeanen ,,zich niet laten terroriseren deoor terroristen''.