Waterreus trekt na fatale fout boetekleed aan

Een slecht veld, een keepersfout en twee dode spelmomenten; meer excuses waren er niet voor de afgang van PSV in de strijd om de UEFA Cup. Voor de derde keer in vier jaar werd de club uitgeschakeld in de kwartfinale van het zogenaamde `troosttoernooi'. Na Kaiserslautern (2001) en Feyenoord (2002) was het nu de beurt aan Newcastle United, de Engelse subtopper die gisteravond streed voor volk en vaderland. De 2-1 nederlaag op het sfeervolle St. James' Park betekende voor PSV het einde van een tijdperk. Met het aangekondigde vertrek van vier bepalende spelers (Robben, Kezman, Van Bommel en Waterreus) en het afscheid van manager Arnesen en voorzitter Van Raaij gaat de club onzekere tijden tegemoet.

Geen moment werd gisteravond duidelijk dat de huidige selectie van PSV voor zijn laatste kans streed. Prolongatie van de landstitel is verkeken en de bekernederlaag tegen NAC was achteraf ook geen toeval. Trainer Hiddink wordt niet alleen geplaagd door veel geblesseerden, zijn basisspelers laten hem op de beslissende momenten in de steek. Zo speelde aanvoerder Van Bommel tegen Newcastle ver onder zijn niveau en was doelman Waterreus debet aan minstens één tegendoelpunt. Het was veelzeggend voor PSV dat de bekritiseerde Koreanen Lee en Park de beste spelers waren.

Hiddink verweet zijn elftal na afloop ,,gebrek aan fysieke weerstand'' en noemde de middenvelders ,,iets te bangelijk''. Hij doceerde over het verschil in beleving tussen de Engelse en de Nederlandse competitie. Ter illustratie: PSV had zondag FC Groningen als sparringpartner en mag zaterdag tegen NEC het doelsaldo opvijzelen, Newcastle speelde vorige week tegen Arsenal en volgende week tegen Chelsea. PSV wordt in de eredivisie te weinig op de proef gesteld. In Europese wedstrijden komt het gebrek aan handelingssnelheid pijnlijk aan het licht. Hiddink noemde nog een facet dat in Nederland onderbelicht is: atletisch vermogen. Het moderne voetbal brengt louter spelers met spierbundels en sprintsnelheid voort.

Van Bommel voldoet aan alle criteria, maar hij kon gisteravond zijn vormcrisis niet verbloemen. De speler die in de belangstelling staat van Schalke 04, Borussia Dortmund en Tottenham Hotspur, lijkt beter te gedijen in de Bundesliga dan in de Premier League. In Duitsland krijgt hij meer tijd en ruimte om het spel naar zijn hand te zetten. Hardlopen kan hij als de beste en hij kent zijn germanismen. Van Bommel vond dat PSV niet ,,rücksichtslos'' had gespeeld. Er viel niet één gele kaart in het slechte, maar spannende duel.

Aanvaller Kezman, ook bezig aan zijn afscheidstoernooi bij PSV, was nog kritischer in zijn betoog. Hij verweet Waterreus beide tegentreffers. ,,Die maakt altijd een fout in grote wedstrijden.'' De Servische spits laakte ook het slappe optreden van de veldspelers. ,,Het doet pijn dat wij zo bang voor de sfeer waren. We hebben niet met het hart gespeeld. Het is altijd `net niet' bij PSV. Het wordt tijd voor een nieuwe groep spelers'', concludeerde de aanvaller die zich zo graag in Engeland in de schijnwerpers had willen spelen. Hij wordt gevolgd door Birmingham City, maar hoopt op een grotere club.

De slappe start van PSV speelde Newcastle in de kaart. De thuisploeg had na het 1-1 gelijkspel in Eindhoven genoeg aan een doelpuntloze remise, maar `op de nul spelen' is niet besteed aan Britse profs. Met de steun van vijftigduizend geestdriftige fans begon Newcastle aan een stormloop, die een kwartier duurde. Op dat moment keek PSV al tegen een 1-0 achterstand aan en was van gelijke verhoudingen geen sprake meer. Bouma en Waterreus mochten zich de treffer aanrekenen, hoewel de doelman naar zijn zeggen alleen aan het tweede doelpunt van Newcastle schuldig was.

De rake kopbal van topscorer Shearer, bij de eerste paal uit een hoekschop van uitblinker Robert, was de voorbode van een kansloze missie voor PSV. In de eerste helft kwam de ploeg van Hiddink, die zo graag druistige spelers op het veld ziet lopen, niet één keer met een vlot lopende aanval op de proppen. In de tweede helft was sprake van licht herstel, maar meer dan een toevalstreffer zat er niet in. Kezman benutte een strafschop nadat Park onhandig in zijn maag werd getrapt door Bernard. Doelman Given had daarvoor bijna een uur lang niets te doen gehad.

Heel even had PSV uitzicht op een verlenging, maar tien minuten na de gelijkmaker was het Speed die uit een hoekschop van Robert wederom de zwakte van PSV blootlegde. Hoe vaak had Hiddink niet gewaarschuwd voor corners en vrije trappen van Newcastle? Hiddink weigerde de falende Waterreus (,,hoge ballen zijn nu eenmaal niet mijn sterkste punt'') openlijk af te vallen en ook zijn collega Robson wilde van geen keepersfout weten. ,,If we make war in the box, it's for you very difficult to survive.''

Newcastle verdiende de plaatsing voor de halve finale. De club acht zich volgende week ook kansrijk in de volgende ronde tegen Olympique Marseille. De laatste Europese hoofdprijs voor de Magpies was in 1969, toen ze de Jaarbeursbeker (voorloper van de UEFA Cup) wisten te winnen.

PSV teert op de gewonnen UEFA Cup van 1978 en de Europese Cup voor landskampioenen van 1988. Daarna ging het langzaam bergafwaarts, met zeven opeenvolgende uitschakelingen in de eerste ronde van de Champions League als bewijs van onvermogen. Met een paar landstitels en een enkele bekerzege werd de internationale neergang gecamoufleerd; dit seizoen is er zelfs geen nationale troostprijs weggelegd voor PSV. Daarmee doet Hiddink het niet beter dan zijn voorganger Gerets.

Toch wilde voorzitter Van Raaij van geen mislukt seizoen weten. ,,Jammer dat we hier 45 minuten te laat aan de wedstrijd zijn begonnen. Alleen in de Nederlandse competitie kunnen we het ons permitteren zo slap te beginnen. Ik heb een onbestemd gevoel. Maar we kunnen terugkijken op een redelijk seizoen: we staan tweede achter Ajax en waren bij de laatste acht in Europa.''

Newcastle United

2

PSV

1

Ruststand 1-0. 9. Shearer 1-0, 52. Kezman 1-1 (strafschop), 66. Speed 2-1. Schds: Gonzalez (Spa). Tsch: 50.083.

    • Jaap Bloembergen