Wat doen de kinderen

Museumweekend

Verhalen vertellen is het thema van het Nationaal Museumweekend op 17 en 18 april en in zo'n vijfhonderd Nederlandse musea worden Russische Sprookjes, visverhalen en verhalen uit de tijd van Napoleon verteld. De toegang bij de meeste musea is gratis of er is een flinke korting. Op de website www.museumweekend.nl is alle informatie te vinden. Een greep uit de activiteiten:

Naar Napoleon gaan

Historische figuren in originele uitrusting verbeelden en vertellen over de geschiedenis in het Legermuseum Delft. Een chirurgijn uit de tijd van Napoleon laat zien hoe zieke mensen werden verzorgd en een piekenier uit de Tachtigjarige oorlog geeft een demonstratie. Voor de allerjongsten (4 t/m 7 jaar) vertelt een voorlezer verkleed als ridder of jonkvrouw verhalen uit de tijd van de Middeleeuwen. Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen naar spannende verhalen over het verzet in de Tweede Wereldoorlog luisteren. Ook maakt een fietspeleton een rondrit door de stad.

Op 17 en 18 april van 12-17u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. De toegang is gratis. Inl www.legermuseum.nl of 915-2150500

Virtuele expositie maken

Het museum Het Valkhof in Nijmegen staat in het teken van de Russische ziel met op beide dagen Russische sprookjes door het muzikanten/acteursduo Muuz'-maattheater (om 12u30, 13u30, 14u30, 15u30, 16u30). Een iconenschilder geeft uitleg over materialen, gereedschap en technieken (13u, 14u, 15u en 16u). Op de Museumkunstcomputer kunnen kinderen hun eigen virtuele expositie maken (alleen op zaterdag om 13u, 14u, 15u en 16u). In het Juniorlab kunnnen kinderen proefjes doen met scherven en botten en geheimzinnige ondertekeningen zoeken op schilderijen (alleen op zondag om 13u, 14u, 15u en 16u) en bij het Juniorlab op de Schop gaan kinderen als echte archeologen met opgravingen meedoen (beide dagen 14u, 15u).

Er zijn ook speciale theatrale verhalen-rondleidingen (beide dagen 13u30 en 15u).

Op 17 en 18 april Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Toegang €1. Inl www.museumhetvalkhof.nl of 024-3608805

Voor detective spelen

Boswachters van het park de Hoge Veluwe zijn op zoek naar museumdetectives die mee willen helpen een misdaad op te lossen. Van 10-16u staat op beide dagen de deur van het hoofdkantoor in het Bezoekerscentrum open. De kinderen krijgen een compositietekening mee, waarna ze op zoek moeten gaan naar getuigen op verschillende plaatsen in het park. Voor ouders is er op zaterdag van 15-16u in het Kröller-Müller Museum een lezing van Cees Hilhorst over de kunstenaar Bart van der Leck, over wie in het museum een expositie te zien is.

Nationale Park de Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum, Otterlo op 17 en 18 april. Toegang kinderen onder de 6 jaar gratis van 6 t/n 12 jaar €3 en vanaf 13 jaar €6 voor het park en het museum. Inl www.kmm.nl of 0318-591241

Naar Sieb luisteren

In het Utrechtse Centraal Museum is t/m 9 mei de expositie Vis Vitalis te zien en op 18 april worden vanaf 11u in het museum allerlei vis-, zee-, en waterverhalen verteld. Van stoere zeemansverhalen tot romantische onderwatersprookjes en spannende avonturen van Jules Verne. Illustrator Sieb Posthuma leest om 14u voor uit het door hem geïllustreerde Gouden Boekje Het Bovenzeeërtje. Zaterdag speelt het 40-koppige Ricciotti ensemble om 14u30 en 15u30.

Vis Vitalis 17 en 18 april in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Toegang kinderen t/m 12 jaar gratis, vanaf 13 jaar €4. Inl www.centraalmuseum.nl of 030-2332006.

Naar Noorwegen gaan

In het Capitooltje, het theehuisje in de tuin van het Larense Singer Museum, worden kinderen zondag 18 april tussen 12 en 16u meegenomen met verhalen en muziek naar huize Dalheim in het verre Noorwegen.

Anna en William Singer woonden er 's zomers en flarden muziek en oude stemmen vertellen de verhalen van het Noorse land: over goden en godinnen, elfen en trollen, vikingen en het noorderlicht. Om 12u en 12u30 uur voor kleuters, 13u, 14u en 14u30 (7+) en 15u en 15u30 (10+).

Zo 18 april tussen 12-16u Singer Museum, Oude Drift, Laren. Inl 035-5393939 of www.singerlaren.nl.

Reizen

Slinger Door De stad heet het programma van de Utrechtse Culturele Zondag op 18 april en voor kinderen zijn er in het Universiteitsmuseum (reis)verhalen voor alle leeftijden over Antartica (12u) en Amerika (14u). Om 15u geeft Willem Albert Wagenaar een toverlantaarnvoorstelling en in de Sterrenwacht Sonnenborgh kan geluisterd worden naar verhalen over sterren, sterrenbeelden en kunnen avonturen beleefd worden met reizende astronomen tussen 12 en 16u.

In het Academietheater is nog de voorstelling De Pot Op door HKU-studenten, voor kinderen van 4-6 jaar om 11u en 13u. Verder voor de groten: lezingen door bekende hoogleraren, rondleidingen, studentenliederen, exposities, dichtersmarkt, film, theater, dans en muziek.

Slinger door de Stad op 18 april in het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106 van 11-17u, Museum Sterrenwacht, Zonnenburg 2, 12-16u en het Academietheater, Janskerkhof 16. Inl www.culturelezondagen.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl