`VS onbeschermd'

Ook de CIA heeft vóór 11 september 2001 grote steken laten vallen. De commissie van het Amerikaanse Congres die de aanslagen van 11 september onderzoekt, leverde gisteren scherpe kritiek op de dienst, na eerdere, soortgelijke kritiek op de FBI en het ministerie van Justitie.

De aanhoudende kritiek op de regering van president Bush en de inlichtingendiensten in het bijzonder, die ondanks alarmerende aanwijzingen onvoldoende zouden hebben gehandeld, lijkt steeds meer de toon te zetten in de evaluatie van de aanslagen.

Directeur Tenet van de CIA erkende gisteren voor de commissie dat de VS ,,feitelijk onbeschermd'' waren toen het land in september 2001 werd getroffen door terreur. Volgens Tenet werd de CIA, evenals de FBI, getergd door structurele problemen, zoals een tekort aan mensen, technische middelen, financiën en ideeën. Hij zei in de maand voorafgaand aan de aanslagen geen contact te hebben gehad met Bush. Dat werd later gecorrigeerd door het Witte Huis, dat drie data noemde waarop de president en de inlichtingenchef elkaar gesproken zouden hebben.

In zijn openingsverklaring zei Tenet dat de CIA fouten heeft gemaakt. Hij zei ,,verslagenheid te hebben gevoeld dat wij die aanvallen niet voorkomen hebben''. ,,We waren ons allen bewust van de poging van Bin Laden het binnenland te treffen, [maar] we hebben deze kennis nooit vertaald in een doeltreffende verdediging van het land.'' Zo waren er tal van alarmerende rapporten in omloop binnen de dienst waarin werd gesproken over onderwerpen als `Bin Laden dreigt aanslag op Amerikaanse vliegtuigen' (1998), `Bin Ladens belangstelling voor biologische en radioactieve wapens (februari, 2001) en `Islamitische extremist leert vliegen' (augustus 2001).

Tenet zei dat, toen hij in 1997 directeur van de CIA werd, de dienst in ,,chaos'' verkeerde.