VS en EU voeren druk Cyprus op

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben aan de vooravond van de internationale donorconferentie over Cyprus, vandaag en morgen in Brussel, de politieke leiders op het eiland opgeroepen het herenigingsplan van VN-secretaris-generaal Kofi Annan te steunen.

Het plan-Annan beoogt een eind te maken aan de sinds 1974 bestaande deling van Cyprus tussen een noordelijk Turks en een zuidelijk Grieks deel. De EU stelt 300 miljoen euro in het vooruitzicht, mits de bevolking instemt met het plan-Annan. De VS zegden vanmorgen onder dezelfde voorwaarde een bedrag van 400 miljoen dollar (335 miljoen euro) toe.

Voor 24 april is op Cyprus een referendum over het plan-Annan uitgeschreven. Op Noord-Cyprus gingen gisteren enkele tienduizenden mensen de straat op om steun te betuigen aan het plan-Annan. De grootste partij op Grieks-Cyprus, de communistische Akel, riep haar aanhang gisteren ook op zich achter het herenigingsplan te scharen. Maar tegelijkertijd herhaalde de partij haar pleidooi voor uitstel van het referendum om meer tijd te krijgen voor ,,een redelijk debat over de voors en tegens van het plan''.