VOORKEUR REGIO

HAARLEM

Toonfestival

Voor de vijfde keer vindt in Haarlem het Toonfestival plaats, een evenement dat ruimte biedt aan kunstenaars die werken met elektronica als grondstof.

Er zijn luisterexposities, soundscapes en beeldconcerten, optredens van geluidskunstenaars en videoperformers. Locaties zijn o.a. Galerie De Schone Kunsten, De Toneelschuur, Nieuwe Vide en het Patronaat.

Toonfestival. 14 t/m 18 april op diverse locaties in Haarlem. Inl 023-5324103 of www.toonfestival.nl

Orkater Orkater gaat op tournee met het drieluik Valse Wals - Bankstel - Zucht. Titus Tiel Groenestege en Ria Marks maakte deze vrijwel woordloze duetten voor het zomerfestival De Parade. Ze beginnen in Valse wals als verliefde danseurs, in Bankstel zijn ze een bankstel-echtpaar voor de tv, in Zucht zijn ze twee sjouwende en vallende bejaarden.

15-17 april Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.orkater.nl.

Heavy Duty

Voor de tentoonstelling Heavy Duty in de Vishal hebben elf jonge kunstenaars een `sleutelwerk' uit hun eigen oeuvre gekozen.

Zo toont Bas Meerman het eerste schilderij dat hij in zijn huidige woonplaats Berlijn maakte, David Bade de eerste sculptuur die hij verkocht en Natasja Kensmil het doek waarmee zij de Koninklijke Prijs voor Schilderkunst won. De andere deelnemende kunstenaars zijn Hans Broek, Gijs Frieling, Michiel Hogenboom, Rik Meijers, Ronald Ophuis, Paul de Reus, Wouter van Riessen en Ina van Zijl.

`Heavy Duty, startpunten en sleutelwerken', de Vishal, Grote Markt 20 Haarlem. T/m 25 april, di t/m za 11-17u, zo 13-17u. Inl. www. devishal.nl

LEIDEN

Private Lives In de regie van Jeroen van den Berg krijgt de komedie Private Lives (1930) ontroerende, tragische accenten. Twee mensen ontmoeten elkaar bij toeval nadat ze jaren geleden gescheiden zijn. Beiden zijn in gezelschap van een nieuwe partner.

Maar de hartstocht van vroeger laat zich niet bedwingen. Op prachtige manier laten de vier spelers (Trudi Klever, Nartan Meerlo, Christiaan Montanus en Frans de Wit) zien dat liefde een explosief mijnenveld is.

15 april LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl 071-5124890 of www.laktheater.nl

UTRECHT

Bruckner

Het Orchestre des Champs-Elysées speelt olv Philippe Herreweghe de Zevende symfonie van Anton Bruckner op 19 april in Muziekcentrum, Vredenburg.

19 april 20u15 in MC Vredenburg res 030-2314544.

Springdance

In Theater Kikker vindt tot en met zaterdag de Springdance Preview plaats, met nieuwe choreografen als Julie Nioche, Rachid Ouramdane, Nicole Beutler en Sjoerd Vreugdehil. Springdance richt zich op een richting in de dans waarin weinig gedanst wordt en veel wordt geëxperimenteerd met tekst en performances.

T/m 17 april Kikker, Ganzenmarkt 40. Res 030-2319666 of www.theaterkikker.nl.

Domstad Literair

De komende week organiseert de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht in samenwerking met de bibliotheek en diverse boekhandels de Domstad Literair Week.

Met op zaterdag 17 april (13u) een literaire wandeling vanaf de bibliotheek, op 19 april een avond in de Winkel van Sinkel met Herman Brusselmans, naar aanleiding van zijn nieuwe roman Ik ben rijk en beroemd en ik heb nekpijn, en op 24 april een `literair tete à tete met de dichters Ruben van Gogh, Ingmar Heytze en Tjitske Jansen.

Domstad Literair Week. 17-25 april. Utrecht, diverse locaties. Inl. www.slau.nl