Verhuizen in Europa

Als aanvulling op uw berichtgeving over de problemen die Europeanen ontmoeten als zij als Nederlander, dood of levend, de grens van het eigen land overschrijden (NRC Handelsblad, 3 april) het volgende: Mijn jongste zoon verhuisde half januari met zijn gezin 5 kilometer de grens over naar een eigen huis in een nieuwbouwwijk, beide ouders zijn en blijven werkzaam in Nederland; zij moesten zich in Nederland laten uitschrijven (huurhuis via de woningbouwvereniging), de registratie via het eigen huis in het buitenland neemt wat tijd; een vervelende consequentie is nu dat de auto op Nederlands kenteken niet meer in Nederland verzekerd kan worden, maar ook niet naar het nieuwe adres kan worden overgeschreven, omdat ze daar nog niet staan ingeschreven; aanschaf van een andere auto in het nieuwe land kan ook niet, omdat zij geen kenteken kunnen verwerven, omdat ze nog niet staan ingeschreven.

Ik voel mij volledig Europeaan, maar een dergelijke kwestie weerhoudt mij straks om enthousiast mijn stem op een Nederlandse partij in het Europees Parlement uit te brengen.