Verdeeld beeld op effectenbeurzen

De effectenbeurzen in Europa lieten vandaag aan het eind van de morgen een verdeeld beeld zien. De resultaten van enkele Amerikaanse technologiebedrijven stemden de beleggers optimistisch, maar de vrees voor een renteverhoging in de Verenigde Staten, die eerder deze week de kop opstak, bleef bestaan.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond rond het middaguur zo goed als onveranderd op 349,82 punten. De beurs in Frankfurt stond eveneens op bijna dezelfde stand als bij het slot van gisteren. Londen deed het 0,2 procent beter en Parijs zat op een winstje van 0,1 procent.

Philips was een van de stijgers in de Amsterdamse beursgraadmeter. De koers van 24,07 euro was 1 procent hoger dan het slot van gisteren. Het elektronicaconcern heeft een uitbestedingdcontract met IBM gesloten van 300 miljoen dollar. Daarmee wil het de kosten van zijn divisie consumentenelektronica in de VS verlagen.

Ahold was 1,7 procent hoger op 7,28 euro en stond daarmee bovenaan in de beursindex. Het supermarktconcern wil een obligatielening van 920 miljoen dollar vervroegd aflossen. In de Midkap-index, die 0,4 procent lager was, liet KLM een koersstijging zien van 0,6 procent op 17,13 euro. De luchtvaartmaatschappij liet vanmorgen weten een positievere kijk op haar winst voor dit jaar te hebben dan voorheen. Komend KLM-eigenaar Air France steeg met 0,5 procent.

De Europese beleggers zijn weer in de ban van de kwartaalcijfers. Gisteren na het sluiten van de beurs in New York meldde de chipproducent Texas Instruments een winststijging van ruim 50 procent. Dat was meer dan was verwacht. Branchegenoot AMD zag een kwartaalverlies omslaan in winst en de computerfabrikant Apple deed het in het eerste kwartaal beter dan was verwacht.

Een sector die geheel hoger was, was die van de autoconcerns. De bekendmaking dat de autoverkoop in Europa in maart voor de tweede maand achtereen is toegenomen, zette de aandelen op winst. Zo was Volkswagen in Frankfurt 1,3 procent hoger en liet DaimlerChrysler een koerswinst van 0,65 procent aantekenen.

In Parijs stond de autoproducent Peugeot hoog met een stijging van 1,25 procent.

De euro stond aan het einde van de ochtend op een koers van 1,1920 dollar, dezelfde koers als aan het slot van de Europese handel op gisteren.