Verdachte vast voor moord op Sedar Soares

De politie in Rotterdam heeft op Schiphol een 28-jarige man aangehouden die mogelijk op 1februari2003 de 13-jarige Sedar Soares uit Rotterdam heeft gedood. De verdachte is afkomstig uit Curaçao.

Hij werd sinds een week wegens drugssmokkel vastgehouden in het detentiecentrum van de luchthaven.

De moord op Sedar Soares leidde ruim een jaar geleden tot grote publieke verontwaardiging. Het jongetje gooide op zaterdagavond met vrienden sneeuwballen naar auto's. Dit deden ze vanaf het parkeerdek van het Rotterdamse metrostation Slinge.

De bestuurder van een auto die door sneeuwballen werd geraakt, zou op de kinderen hebben geschoten. Sedar Soares werd daarbij in het hoofd getroffen. Het jongetje overleed datzelfde weekeinde aan zijn verwondingen.

Vooral de theorie dat een boze automobilist het schot had gelost wekte woede. Voor de van oorsprong Kaapverdiaanse Sedar Soares werden in Rotterdam twee stille tochten gehouden. Hij werd door vrienden en familie omschreven als een vriendelijke, rustige jongen, die gek was op voetbal.

Het openbaar ministerie maakte eerder dit jaar bekend niet uit te sluiten dat het fatale schot te maken had met criminele activiteiten op het parkeerdek. Tot ongenoegen van omwonenden vindt daar geregeld drugshandel plaats.

Over de vermoedelijke toedracht wil het OM nu geen mededelingen doen. Wel worden meer aanhoudingen in de komende weken niet uitgesloten.

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde begin dit jaar opnieuw aandacht aan de moord. In het programma werd een alarmpistool getoond dat in een sloot in de omgeving van het metrostation was gevonden. Het was niet het moordwapen, maar het pistool zou te maken kunnen hebben met de activiteiten op het parkeerdek, aldus de toelichting. Ook voerde het openbaar ministerie een reconstructie van de moord uit.

Het televisieprogramma, de reconstructie en verklaringen van getuigen leidden tot een vijftigtal tips, waaronder een anonieme brief. Deze tips brachten justitie op het spoor van de 28-jarige man uit Curaçao.