Velthuijs wint Andersenprijs

Max Velthuijs heeft de tweejaarlijkse Hans Christian Andersenprijs, de hoogste internationale onderscheiding voor jeugdliteratuur, toegekend gekregen voor zijn illustraties. De Ier Martin Waddell kreeg de onderscheiding als beste schrijver. Dat heeft de Andersen Jury of the International Board on Books for Young People (IBBY) vanmorgen bekend gemaakt.

Volgens de jury is de 80-jarige Velthuijs , wereldberoemd vanwege zijn Kikker-boeken, een ,,briljant verhalenverteller'' en een kunstenaar van wie zijn ,,levenslange toewijding aan de kinderliteratuur'' moet worden geëerd. ,,Velthuijs heeft talrijke keren bewezen dat hij kinderen begrijpt: hun twijfels, hun angsten en hun blijdschap. Zijn boeken zijn juweeltjes van verbeelding en tekst die samenkomen om kinderen op te beuren en ze vertrouwen te geven als ze zich wagen in de wereld om hen heen.''

Velthuijs is gekozen uit 27 illustratoren. De finalisten waren Rotraut Susanne Berner (Duitsland), R. Innocenti (Italië), Javier Serrano (Spanje), G. Solotareff (Frankrijk). Waddell werd gekozen uit 26 kandidaten. De jury roemt zijn ,,opmerkelijke perceptie, compassie en warmte''. Hij schrijft met ,,eenvoud, empathie en respect voor kinderen van alle leeftijden.''

De tweejaarlijkse Hans Christian Andersen Medal voor een auteur wordt al sinds 1956 uitgereikt. In 1988 ontving Annie M.G. Schmidt deze prijs. De prijs voor een illustrator is ingesteld in 1966. Dit jaar vond het IBBY-congres plaats in Zuid-Afrika.