Van der Moolen weer onder vuur

De pensioenfondsen ABP en PGGM vrezen voor de toekomst van Van der Moolen. De superbeleggers weigeren onder meer daarom hun goedkeuring te geven aan de jaarrekening 2003 van het effectenhuis.

Dat bleek gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering van Van der Moolen. Ook waren de pensioenfondsen kritisch over de directie en raad van commissarissen van het gehavende bedrijf.

De beursfirma heeft eind vorige maand een schikking moeten treffen van bijna 58 miljoen dollar (47 miljoen euro) met de Amerikaanse toezichthouder SEC en met de New York Stock Exchange (NYSE) vanwege ,,incorrecte handelsactiviteiten'' op Wall Street. Van der Moolen werd verweten beleggers te hebben benadeeld bij de uitvoering van effectenorders.

Het bedrijf heeft vervolgens met achtergestelde leningen de financiering van zijn Amerikaanse activiteiten, Van der Moolen Specialist USA, moeten herstructureren. De voorwaarden voor deze leningen (direct opeisbaar) kunnen volgens de pensioenfondsen gevolgen hebben voor de ,,voortgang van de onderneming''.

Als gevolg van deze affaire hangt het bedrijf ook een aantal rechtszaken in de Verenigde Staten van boze beleggers boven het hoofd. ABP en PGGM, bij monde van PGGM-manager S. van Waveren, wilden de bestuurders mede daarom geen decharge, ontheffing van persoonlijke aansprakelijkheid voor hun beleid in het afgelopen jaar, verlenen. De ook aanwezige VEB (Vereniging van Effectenbezitters) stemde tegen de decharge van de commissarissen en directie.

De houding van de pensioenfondsen en de VEB had uiteindelijk geen gevolg voor de decharge en de goedkeuring van de jaarrekening, omdat de meerderheid van de aandeelhouders wel zijn goedkeuring gaf aan het jaarverslag en decharge verleende aan de bestuurders.

Tijdens de vergadering werd ook bekend dat het handelshuis nieuwe boetes kan krijgen voor overtredingen van de Amerikaanse beursregels. De New York Stock Exchange en SEC doen nog onderzoek naar de werkwijze van enkele handelaren van Van der Moolens Amerikaanse dochter. Mochten daar persoonlijke boetes uitrollen, dan bestaat er een kans dat het Amsterdamse handelshuis hier grotendeels voor moet opdraaien.

De mogelijke boetes voor de beurshandelaren zijn wel van een ,,heel andere orde'' dan de eerder genoemde miljoenenschikking van Van der Moolen, zo verklaarde bestuursvoorzitter Fred Böttcher gisteren.

Inmiddels zitten vijf toonaangevende werknemers van het Amerikaanse dochterbedrijf verplicht thuis. De op non-actief gestelde werknemers behouden wel hun salaris, zei Böttcher.

Van der Moolen heeft als gevolg van de schikking een voorziening moeten treffen waardoor in 2003 een nettoverlies werd geleden van 15,9 miljoen euro. Het jaar er voor was er nog een winst van 58,5 miljoen euro. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat het beursbedrijf in de rode cijfers is terechtgekomen.

De omzet van de onderneming daalde met 47 procent van 327,6 miljoen tot 174,7 miljoen euro.

Böttcher herhaalde gisteren de verwachting dat zijn bedrijf dit jaar weer naar een ,,meer acceptabel resultaat'' zal keren.