Theater

De Grondwet

Allen die zich in Nederland bevinden kunnen vanaf dinsdag in alle vrijheid naar het theater gaan om de reeks De Grondwet van DNA te zien. Gerardjan Rijnders wierp zich op artikel 1 (recht op gelijke behandeling); Don Duyns schreef een toneelstuk over artikel 2 (wie is Nederlander, wie mag erin en wie moet eruit?) De kamerleden John Leerdam en Agaath Witteman keren even terug in het theater om de relatie met de koloniën en de vrijheid van meningsuiting te behandelen.

20 t/m 25 april De Balie, Amsterdam. Inl. (020) 6278672 of www.denieuwamsterdam.nl

Omstanders

Twee vrouwen (Ria Eimers en Carla Mulder) vlijen zich neer op het gras aan de oever van de rivier, waarin zij een man (Joep Onderdelinden) zien verdrinken. Ze redden hem niet, maar vragen hem zijn laatste flits te beschrijven. In razende vaart somt hij allerlei beelden op. Omstanders van Toon Tellegen is meer lyrisch proza dan toneel, maar daarom niet minder mooi.

T/m 17 april Toneelschuur, Haarlem. 20 april Groningen, Kruithuis. 21 april Hoofddorp, Oude Raadhuis. 22 april Zwolle, Odeon. Tournee t/m 3 juni. Inl: 023-5173910 of www.toneelschuur.nl

Leeftijd

Wat betekent ouder worden voor de jeugd, de vijftiger en de ouderen? Daarover gaat de Bellevue lunchvoorstelling Leeftijd. De generaties becommentariëren elkaar verbaasd en meewarig, alsof ze naar vreemde diersoorten kijken. Niemand hier gaat ontspannen met het ouder worden om: terwijl de herinneringen zich ophopen, kalft het besef van de sterfelijkheid steeds verder af. Regisseur Ira Judkovskaja stopt dat stevige gegeven in een losse vorm.

T/m 25 april Theater Bellevue, Amsterdam. 12u30. Inl 020-5305301 of www.theaterbellevue.nl

Bloeiende Maagden

Jezus Christus is weer helemaal terug deze dagen. Na Mel Gibson komen de Bloeiende Maagden ook met een Passiespel, waarin zij op cabareteske wijze het leven en lijden van de zoon van God verbeelden. In I.N.R.I. poetsen zij het Bijbelverhaal fris en vrolijk op, met aanstekelijke zang en dans, zónder te vervallen in gemakkelijke spot en mét behoud van de boodschap van liefde.

Na een spetterend begin neemt God de Vader (Minou Bosua) afscheid als een rockster, om het stokje over te geven aan zijn zenuwachtige zoon (Ingrid Wender). Als een filosofiedocent begint deze college te geven. De door zijn vader ingefluisterde concrete boodschap: ,,heb elkander lief', wordt door hem verbasterd tot het abstracte: ,,alles is liefde, gevolgd door de nóg moeilijker stelling: ,,deze wereld bestaat niet.'' De tien opgetrommelde apostelen springen meteen blind van het podium om deze waarheden te verkondigen. Dat lukt natuurlijk niet.

Junior heeft een beetje new age getinte boodschap: alles is perfect, alles is liefde: áls je er maar in gelooft. Zijn vader wil dat de zoon meer op de vorm, op de shów let. Het goeroe-gedoe is te moeilijk. Willen jullie een gortdroge lezing of een mooi verhaal, vraagt hij aan de zaal. Het laatste natuurlijk. Zo wordt het lijdensverhaal een verhaal van vaders en zonen: ,,En nou naar je kamer!''

16 april Tilburg, Schouwburg. 17 april Spijkenisse, De Stoep. 20 april Gorinchem, Nieuwe Doelen. 23 april Amstelveen, Schouwburg. 24 april Zaandam, Zaantheater. Tournee t/m 12 juni