Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor Rwanda en de genocide van 10 jaar geleden en een gesprek met een Hutu die destijds door de Hutu-milities gedwongen werd zijn Tutsi-vrouw te doden, omdat anders zijn kinderen zouden worden vermoord. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Reportage uit Amerika waar president Bush zich opstelde achter de plannen van premier Sharon om zich niet volledig van de Westelijke Jordaanoever terug te trekken. Ook een reactie van Shimon Peres van de Arbeidspartij. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De waarheid van de wapeninspecteurs. Nederland steunde de oorlog tegen Irak vanwege de massavernietigingswapens. Die blijken er niet te zijn. Gesprekken met de Nederlandse wapeninspecteurs Jan Rozing en Cees Wolterbeek en met hun buitenlandse collega's Scot Ritter, Rolf Ekéus en Hans Blix. Ned.3, 21.15-22.00u.

Alisons baby. Herhaling uit 2001 over de onvoorziene zwangerschap van Alison Lapper die zonder armen en een kort lichaam is geboren. Ze woont in Brighton, Engeland, en is een succesvol kunstenares. Vrijwel alles doet ze met mond en tenen. Ned.1, 23.10-0.05u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Marokkaanse en Turkse Nederlanders discussiëren met de jurist Afshan Elian, Kamerlid voor de VVD Geert Wilders en Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors over de vraag of Nederland voor moslims intolerant is geworden. Ned.1, 21.48-22.38u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met de minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes en dichter en acteur Ramsey Nasr. Lee Towers treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

JEUGD & MUZIEK

Villa Achterwerk. Eerste deel van een 13-delige kinderserie Poesjes waarin vier poesjes in de eerste elf weken van hun leven worden gevolgd. Ned.3, 18.18-18.30u.

NPS Jazzkelder. Opnamen van de blinde saxofonist Rahsaan Roland Kirk. Ook met Stan Getz en Sonny Rollins. Ned.3, 0.13-0.53u.

FILM

Heartburn (Mike Nichols, 1987, VS). Door Nora Ephron zelf geschreven adaptatie van haar boek, waarin zij wat spottend, opzettelijk eenzijdig verslag deed van haar echtelijk leven met Carl Bernstein. Meryl Streep speelt de New Yorkse kookboekenschrijfster die na een mislukt huwelijk toch een tweede gokje waagt met Jack Nicholson, een onweerstaanbare columnist annex notoire rokkenjager uit Detroit. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Cliffhanger (Renny Harlin, 1993, VS). Alpinistisch spektakel is ouderwetse actiefilm. Plot over gedesillusioneerde mensenredder (Sylvester Stallone) die in Rocky Mountains gestrande burgers te hulp schiet is bijzaak in aaneenschakeling van climaxen. Veronica, 22.00-24.00u.

Sliver (Philip Noyce, 1993, VS). Joe Eszterhas, de scenarist van Basic Instinct, bewerkte een roman van Ira Levin voor deze thriller over voyeurisme, moord en erotiek in een flatgebouw. Suspense lijkt bijzaak in film vol gratuite hitsigheid, ondeugende spelletjes en zwart ondergoed. Net5, 22.15-0.10u.

Trees Lounge (Steve Buscemi, 1996, VS). Net als zijn grote voorbeeld John Cassavetes is de acteur Steve Buscemi in zijn regiedebuut meer geïnteresseerd in personages dan in een dwingend plot. Zijn observatie van het dagelijks leven van morsige sleutelaars kenmerkt zich door humor, melancholie en subtiel spel. BBC2, 0.50-2.20u.

Missing Link (Ger Poppelaars, 1999, België/Ned.). Tweede speelfilm van Poppelaars werd met enige aarzeling als een kinderfilm gepresenteerd, bleek even sympathiek als charmant en onbeholpen en werd – ten onrechte – door het publiek zo'n beetje genegeerd. Doortimmerd scenario van Timo Veltkamp voorziet in ontdekkingsreizen op meerdere niveaus. Die van een 11-jarig weglopertje, op zoek naar zijn herkomst en het verleden van zijn moeder, voert ons uitgebreid naar de jaren vijftig. Morgen, Ketnet, 9.35-11.05u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de 30-jarige acteur en dichter Ramsey Nasr. Radio 1, 19.04-20.00u.

Huiskamerconcert René Froger. Rechtstreeks uit zijn huiskamer een concert van van zanger René Froger voor familie en vrienden. Radio 2, 23.02-24.00u.

Desmet live. Rechtstreeks uit het Amsterdamse café Desmet onder meer aandacht voor Bob Dylan met kenner Wouter van Oorschot, cineast Jos de Putter en journalist Gijs Schreuders. Historicus Chris van der Heijden over de wereld. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.