Streepjescode bijna voorbij

De streepjescode maakt het niet lang meer. Hij wordt binnen enkele jaren vervangen door een superslimme chip. Dit chipje, zo groot als een zandkorrel, kan het afrekenen in een supermarkt sterk vereenvoudigen.

Europese winkelketens, logistieke dienstverleners en voedselfabrikanten verwachten op korte termijn proeven met deze techniek te beginnen. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van automatiseerder LogicaCMG. Het Duitse detailhandelsconcern Metro en de Britse supermarktketen Tesco willen volgend jaar de chip al invoeren.

In Duitsland heeft Metro vorig jaar een winkel geopend waarin de techniek is gebruikt. Afrekenen gaat heel eenvoudig. Alle producten gaan langs een lezer die de signalen van de chips opvangt. De chips zitten in de verpakkingen.

Omdat er heel veel informatie kan worden opgeslagen in de chipjes, is het ook mogelijk om de magnetron de chip van een magnetronmaaltijd te laten lezen. De magnetron weet dan automatisch hoe lang de maaltijd moet worden opgewarmd. Andere mogelijkheden liggen in de wasmachine en in kleding. De wasmachine `ziet' het, als per ongeluk een rode sok tussen de witte lakens terechtkomt.

Philips maakt de chips en het Amerikaanse computerconcern IBM levert de computersystemen en dienstverlening. Beide ondernemingen verwachten ook veel van de luchthavens. Schiphol zal dit jaar een proef uitvoeren met chips in plaats van streepjescodes aan koffers. Op die manier kan worden voorkomen dat koffers zoekraken en worden gebruikt voor terroristische aanslagen.