`Stop lichtgevende vis'

Nu kan het nog: een genetisch gemanipuleerd lichtgevend visje uit Amerika importeren. Maar dat moet veranderen, vindt Tweede-Kamerlid H.J.Ormel (CDA). Hij wil minister Veerman (Landbouw) vragen binnen de EU te pleiten voor een importverbod op dieren die ,,puur voor het menselijk vermaak'' genetisch zijn gemanipuleerd.

Ormel vindt gloeivisjes ,,op ethische gronden onwenselijk''. ,,Hier ligt een ethische grens die we niet mogen overschrijden. In het geval van het gloeivisje lijkt het misschien nog wat triviaal, maar ik vind dat we duidelijk moeten zijn.'' Daarmee wil Ormel voorkomen dat er straks ook ,,genetisch opgevoerde racepaarden'' of ,,rood-gestippelde Dalmatiërs'' zullen komen.

Ormel vreest dat de gloeivisjes makkelijk door de mazen van de wet zullen glippen. ,,Als een genetisch gemanipuleerd dier geen bedreiging vormt voor het milieu, de biodiversiteit of de volksgezondheid, kunnen we het met de huidige wetgeving niet tegenhouden.'' Dat kan alleen op Europees niveau geregeld worden.

Tegelijkertijd wil Ormel dat minister Veerman een aanvullende regeling opneemt in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, waarin de productie van genetisch gemanipuleerde dieren voor sport, vermaak of voedselproductie expliciet wordt verboden. Genetische veranderingen ten behoeve van biomedisch onderzoek moeten wel mogelijk blijven.

Het gloeivisje, dat het recente debat over genetisch manipuleren van dieren heeft aangezwengeld, is sinds begin dit jaar te koop bij dierenwinkels in de Verenigde Staten. De `Glofish' is een genetisch veranderde zebravis, die beschikt over extra genen afkomstig van een kwal en een spons. De vis maakt daardoor in het hele lichaam groen- of rood-fluorescerende eiwitten aan. Als het licht uitgaat, gloeien de diertjes in het aquarium op in trendy kleuren.

De fluorescentiegenen zijn veelgebruikt in het biomedisch onderzoek, maar zijn nu dus ook doorgedrongen tot het domein van de huisdieren. Er zijn geen aanwijzingen dat de gloeivisjes hinder ondervinden van hun stralende voorkomen.