SP `voelt zich prima in Irak'

Een Nederlandse delegatie van de Socialistische Partij (SP) die momenteel een bezoek brengt aan Noord-Irak, kan niet bij de Nederlandse troepen in Zuid-Irak komen. De SP'ers, waaronder SP-senator Tiny Kox, hebben het ministerie van Defensie gevraagd een helikopter in te zetten om het bezoek alsnog door te laten gaan.

Defensie had eerder laten weten dat de SP-ers welkom zijn op de Nederlandse basis in Al Muthanna, maar kampt volgens Kox nu ,,met grote logistieke problemen''. ,,Wij kunnen met geen mogelijkheid over de weg naar het zuiden, en zij vinden het een te groot risico om nu over het centrum van Irak te vliegen. Dat tekent de situatie'', aldus Kox. Kox verwijt Defensie overigens niks, zegt hij. Ook andere afspraken van de delegatie in Bagdad en Mosul zijn wegens de toegenomen onveiligheid daar afgezegd.

Kox doorkruist met drie andere SP-ers het Koerdische noorden van Irak, dat ,,relatief veilig is'' volgens Kox. De SP'ers spreken onder meer met vertegenwoordigers van vakbonden, onderwijzers, de regeringsraad, ministeries en vrouwenbonden. ,,We merken niet veel van de toegenomen spanningen hier.'' De delegatie staat onder permanente beveiliging van politie en leger, zegt Kox.

Irak maakt zich volgens hem op voor,,een heilige oorlog tegen de grote Satan''. ,,Uit allerlei landen komen terroristen deze kant op om op een ongecontroleerd speelveld de strijd met de Amerikanen aan te gaan. Er wordt over de rug van de Irakezen een slagveld aangericht door de strijd tussen Bin Laden en Bush'', zegt hij.

Vanuit Nederland worden de SP'ers op de hoogte gehouden van de vele gijzelingen in Irak. Maar van een eerder vertrek van de SP'ers is vooralsnog geen sprake. ,,Ik voel me hier prima'' zegt Kox, die maandag hoopt terug te keren naar Nederland.