Rothschild stapt uit goudmarkt

De Britse zakenbank NM Rothschild zet binnenkort een punt achter een stukje roemruchte historie. De bank gaat stoppen met de handel in goudcontracten.

Twee eeuwen geleden smokkelde Rothschild goudstukken over het Kanaal om de Britse oorlogsinspanningen tegen de Franse keizer Napoleon te financieren. Ook was het ooit een voorname goudproducent en specialist in de zuivering van het edelmetaal.

Maar de huidige bestuursvoorzitter, Baron David de Rothschild, zegt dat zijn bank nu te klein is in de grondstoffenhandel om nog een rol van betekenis in te spelen. Hij heeft daarom besloten deze handel helemaal te staken, zo werd vandaag bekend. Met deze bezuiniging zal naar verwachting 76 miljoen euro vrijkomen die in nieuwe bankactiviteiten zal worden geïnvesteerd.

Rothschild verhandelde vooral nog contracten die goudproducenten moeten beschermen tegen sterke prijsschommelingen. De vraag daarnaar werd de afgelopen jaren steeds kleiner omdat de grote producenten steeds meer voor eigen risico zijn gaan handelen.

Het besluit van Rothschild betekent ook het einde aan een andere traditie. Elke werkdag nog komen in het Londense kantoor van de prestigieuze zakenbank vijf heren met Britse vlaggetjes bijeen om de officiële goudprijs vast te stellen. Dat gebeurt stipt om half elf in de ochtend en drie uur 's middags. Zolang een van de heren met zijn vlaggetje blijft wapperen, is er geen akkoord over de vaste prijs omdat goudhandelaren van banken zich daar niet in kunnen vinden.

Dit bizarre ritueel, zoals de Financial Times schrijft, vindt al sinds 12 september 1919 plaats. Rothschild is altijd de voorzitter van de vergaderingen geweest, maar zal deze rol moeten opgeven nu de bank stopt met de goudactiviteiten.