Rijk: invloed op beheer internet

De Nederlandse overheid eist een grotere rol bij het beheer van Nederlandse domeinnamen op internet. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) wil voorkomen dat webadressen die eindigen op .nl niet meer bereikbaar zijn.

Brinkhorst zou dat vanmiddag bekendmaken tijdens een congres van de Stichting Internetdomeinregistratie Nederland (SIDN) in Den Haag. De SIDN, een onafhankelijke stichting gefinancierd door internetbedrijven, beheert nu de .nl-domeinnamen zoals bijvoorbeeld www.nrc.nl. Zij draagt zorgt voor het Nederlandse deel van het `adresboek' van internet. De SIDN viert vandaag dat het in december de miljoenste .nl-domeinnaam registreerde.

Brinkhorst is bezorgd dat bij bijvoorbeeld een faillissement van SDIN Nederlandse websites niet meer bereikbaar zijn. De minister wil zeggenschap krijgen over de uitgifte en registratie van domeinnamen, zodat ,,de soevereiniteit over het .nl-domein gewaarborgd blijft''. Voor een deel voorzien de plannen van het ministerie in aanpassing van de Telecommunicatiewet.

Economische Zaken sluit hiermee aan bij soortgelijke initiatieven in andere EU-landen. Tijdens de VN-top over de informatiesamenleving in december in Genève bleken landen als China en India veel meer invloed te willen op het beheer van internet. Niet alleen op het gebied van domeinnamen, maar ook van de overige afspraken op het web.

Brinkhorst zou vanmiddag een onderzoek presenteren naar de financiële gevolgen van uitval van de .nl-namen. Bij een abrupte uitval van de één miljoen .nl-adressen kunnen internetgebruikers niet meer mailen naar Nederlanders en geen Nederlandse sites meer bezoeken. De kosten die bedrijven, instellingen en consumenten moeten maken om noodgedwongen over te stappen naar andere domeinnamen kunnen oplopen tot bijna een half miljard euro, schrijft onderzoeksbureau Stratix. Volgens het bureau ontstaat direct maatschappelijk productieverlies bij aanbieders van internetdiensten van ruim één miljoen euro per dag, vooral door het wegvallen van inkomsten uit dataverkeer (onder meer telefoontikken) en online advertenties. Stratix wijst tevens op de groeiende digitale dienstverlening van de overheid.

Het bureau noemt de kans dat de techniek het laat afweten klein. SIDN heeft het beheer van de Nederlandse domeinnamen gespreid over zeven computersystemen in vier landen. Volgens de onderzoekers is het echter een groter risico dat slechts één organisatie het beheer van het .nl-domein verzorgt. ,,Een curator of een toeleverancier kan besluiten er de stekker uit te trekken'', schrijft Stratix.

    • Jan Benjamin