Politie doet weer inval in Vinkenslag

Een politiemacht heeft vanmorgen een inval gedaan in het grootste woonwagenkamp van Nederland, Vinkenslag in Maastricht. Tot vanmiddag zijn zestien bewoners aangehouden, de meesten wegens betrokkenheid bij de blokkade van de autosnelweg A2 gisteren.

Die blokkade veroorzaakte volgens de Limburgse werkgeversvereniging en de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg een schade van enkele miljoenen. Burgemeester G. Leers van Maastricht wil landelijk overleg tussen burgemeesters van woonwagengemeenten. Hij zou vanmiddag ook overleggen met minister Remkes van Binnenlandse Zaken.

Aan de politieactie doen vierhonderd leden van de mobiele eenheid, politieagenten en leden van de marechaussee mee. De politie viel tegelijkertijd twee kleinere kampen binnen en drie woonhuizen in de omgeving. Bij de actie zijn een helikopter, twee pantserwagens, enkele shovels en ander materieel ingezet.

Het gaat om de derde grote politieactie tegen Vinkenslag binnen één jaar. Bij de inval, die vanochtend rond zes uur begon, is het kamp hermetisch afgesloten. Bewoners mogen hun panden en woonwagens niet uit. De actie zou de hele dag duren, aldus een politiewoordvoerder.

Naast de mensen die werden aangehouden wegens betrokkenheid bij de blokkade, arresteerde de politie twee anderen op verdenking van overtreding van de opiumwet en één bewoonster wegens verzet tegen de politie.

Hoofdofficier van justitie J. van Eck kondigde vanmorgen meer aanhoudingen aan. Volgens hem was de blokkade een ,,volstrekt onaanvaardbare actie met grote maatschappelijke gevolgen''. Van Eck: ,,Dat kan niet zonder gevolgen blijven.'' Bewoners van het woonwagenkamp die meededen aan de blokkade wordt ten laste gelegd dat ze een versperring hebben opgericht die gevaar opleverde voor de verkeersveiligheid. Daarop staat een celstraf van ten hoogste negen jaar.

De politie ontdekte vanmorgen, net als vorig jaar, ,,grootschalige hennepkwekerijen'' op Vinkenslag. In 2003 bleken 41 loodsen in gebruik voor de teelt van hennep. ,,Dit bevestigt ons vermoeden dat men gewoon is doorgegaan'', aldus Van Eck. Volgens hem was de actie tegen de illegale teelt al langer gepland, maar heeft de blokkade die versneld.

[vervolg VINKENSLAG: pagina 3]

VINKENSLAG

Leers wil kosten verhalen

[vervolg van pagina 1]

De gemeente heeft aangekondigd de loodsen van woonwagenkamp Vinkenslag, die na vorig jaar opnieuw zijn gebruikt voor de teelt, te slopen. Vanochtend is daarmee begonnen.

Aan de blokkade deden zo'n honderd van de 400 bewoners van Vinkenslag mee. Ze sloten de autoweg af ter hoogte van het verkeersknooppunt De Geusselt. De blokkade leidde tot tientallen kilometers lange files in heel Zuid-Limburg en het aangrenzende buitenland. Burgemeester Leers wil de kosten voor het opruimen van de op het knooppunt gedumpte afvalberg verhalen op de kampers. Hij riep andere gedupeerden op ook hun schade te verhalen.

De kampers zijn kwaad op de harde aanpak van de gemeente, en vooral op Leers. Die wil Vinkenslag ,,normaliseren''. Leers, die politiebewaking heeft, kondigde een jaar geleden aan een einde te maken aan de wetteloosheid in het kamp. Bewoners van de ,,vrijstaat Vinkenslag'' bleken al jarenlang illegaal stroom af te tappen, milieuregels te overtreden en hennep te verbouwen. Leers zei ,,vastberaden'' te zijn. ,,Wij zullen niet wijken.' Volgens hem houdt slechts een deel van de bewoners zich niet aan gemaakte afspraken. ,,Zo worden de goedwillende bewoners de dupe van de kwaadwillenden.''

bewoners woedend: pagina 3