Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Koen Vermeule

Het oeuvre van schilder Koen Vermeule viel tot nu toe uiteen in twee genres: landschappen en stadsgezichten. Op de expositie Wachten in stilte is van beide soorten een keuze te zien uit de afgelopen dertien jaar. Nieuw aspect van Vermeule is de film die hij onlangs realiseerde. Op de expositie in de Beyerd beleeft deze film, De zachte weg, zijn première.

Koen Vermeule, `Wachten in stilte'. Museum De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. 17 april t/m 20 juni, di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u. Inl 076-5299900

MUSEA

Nationaal Museumweekend

Tijdens het Nationaal Museumweekend verlenen ruim 500 musea gratis toegang of bieden flinke kortingen op de entreeprijs. Thema dit jaar is `De Kunst van het vertellen'. Museumjaarkaarthouders krijgen het boekje `Museumfavorieten', met verhalen van bekende Nederlandse auteurs.

Nationaal Museumweekend. 17 en 18 april. Inl www.museumweekend.nl

MUZIEK

Sallinen

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt de wereldpremière van de Achtste symfonie Autumnal fragments van de Finse componist Aulis Sallinen, geschreven in opdracht van het orkest. Dirigent Paavo Järvi dirigeert vervolgens het Derde pianoconcert van Bartók (solist Barry Douglas) en de Vijfde symfonie van de Deense componist Carl Nielsen.

Sallinen: 16, 17 april 20u15; Voorafgaande aan beide concerten is er om 19u15 een interview met de componist, aparte kaartjes noodzakelijk. Radio 4: 18 april 14u. Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

POP

Motel Mozaique

,,Zoals je je beste vrienden ontvangt als ze een weekend bij je langskomen'', zo wil het Rotterdamse festival Motel Mozaïque bezoekers vergasten op muziek, beeldende kunst, de mooiste plekjes van de stad en een slaappplaats temidden van kunstwerken. Optredens van onder meer Zero 7, Scissor Sisters, The Shins, zZz, Phoenix en Richard X. Kunst van Jeroen Offermans, Christian Marclay en architectenbureau Schie 2.0. IJslandse kunst onder het motto Sons & Dottirs.

16, 17 en 18 april Rotterdamse Schouwburg, Nighttown en Tent, Rotterdam. www.motelmozaiqe.nl

TONEEL

Demonen

Een echtpaar nodigt de buren uit om de as van de overleden moeder te verstrooien. In deze confronterende ontmoeting komt het verborgen huwelijksleed van de teruggetrokken levende buren bovendrijven. Op het laatst ligt zelfs het decor uit het lood en moeders as over de grond. Toneelschrijver Lars Norén werkt in de Albee-traditie: het huwelijk als slagveld. Johan Doesburg regisseert, Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Roef Ragas spelen.

Première 17 april Kon Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 15 juni. Inl 070-3181444, www.nationaletoneel.nl

DANS

Anouk van Dijk

De titel van Anouk van Dijks dansvoorstelling Drink me verwijst naar Alice in Wonderland. `Drink me' staat op het flesje groeidrank dat Alice tot een reuzin maakt. Drink me gaat volgens Van Dijk over proporties en controleverlies.

Première 16 april Compagnietheater, Amsterdam. Tournee t/m 10 dec. Inl 020-5205320 of www.anoukvandijk.nl.