Meerderheid van Kamer tegen privaat Schiphol

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de privatisering van de luchthaven Schiphol. Dit is het gevolg van het standpunt dat de PvdA-fractie vandaag openbaar heeft gemaakt.

De grootste oppositiepartij PvdA en de grootste regeringspartij CDA hebben elkaar gevonden in het standpunt over de nationale luchthaven. GroenLinks, SP en LPF zien evenmin voordelen in de privatisering. De VVD is voor, D66 aarzelt. Het kabinet werkt aan een standpunt over de verkoop van een minderheidsaandeel in de luchthaven. Vooral minister Zalm (Financien) ziet daar voordeel in.

In een toelichting zegt de PvdA-fractie dat ,,het maatschappelijk belang niet gebaat is bij de verkoop van overheidsaandelen van Schiphol''. De luchthaven functioneert volgens de PvdA ,,op dit moment uitstekend als internationale luchthaven''. Dat betekent: er wordt veel geïnvesteerd, de kwaliteit van de dienstverlening is hoog. Dat laatste benadrukt ook het CDA-Kamerlid Haverkamp. ,,De klanten zijn zeer tevreden en dat moet zo blijven'', aldus Haverkamp. PvdA en CDA vrezen dat door de privatisering andere belangen voorrang gaan krijgen zoals het maken van winst. Dat zou een rem kunnen zetten op de investeringen waardoor Schiphol af zou zakken tot het niveau van een regionaal vliegveld.

Het CDA sluit niet uit in een later stadium over de verkoop van de Schiphol-aandelen te willen praten. Volgens Haverkamp kan dat echter pas wanneer aan drie criteria wordt voldaan: de noodzaak moet zijn aangetoond, de kwaliteit moet gewaarborgd zijn en er dient sprake te zijn van een financieel opportuun moment om zo een aanvulling voor de schatkist te genereren. ,,Voor alle drie criteria staan de lichten nu op rood'', aldus Haverkamp.

,,Curieus'', zo noemt een woordvoerder van Schiphol de actie van de PvdA. ,,Ze zeggen nee tegen iets dat ze helemaal niet kennen. Waarom niet even gewacht tot het kabinet met een voorstel komt, zodat over de argumenten kan worden gediscussieerd'', vraagt de woordvoerder zich af. In het verleden heeft Schiphol-directeur G. Cerfontaine de verantwoordelijke bewindslieden herhaaldelijk aangespoord om haast te maken met de privatisering.