Kooistra betaalt ton aan curator

Het grand café Heineken Hoek op het Leidseplein in Amsterdam is gisterochtend op last van de curator G. Reisenstadt gesloten. Na betaling van ruim honderdduizend euro door de eigenaar Sjoerd Kooistra, ging het café 's avonds weer open.

De curator sloot de zaak in verband met het faillissement van de beroemde Oesterbar in Amsterdam in februari, dat tevens eigendom is van Kooistra. Om toch nog geld in de boedel van die zaak te krijgen, ging de Heineken Hoek dicht. De Heineken Hoek zat in dezelfde BV als de Oesterbar.

Kooistra zei gisteren tegen het ANP dat hij 135.000 euro heeft betaald aan Reisenstadt. Volgens hem heeft Reisenstadt alleen met beslag gedreigd om zo geld los te peuteren voor schuldeisers van de Oesterbar. ,,Omdat de Oesterbar dicht is, viel daar niets meer te halen'', aldus Kooistra. Volgens hem heeft Reisenstadt hem gedwongen om de rechten van de naam De Heineken Hoek terug te kopen.

Horeca-ondernemer Kooistra komt de laatste tijd geregeld in de publiciteit wegens `het spoor van faillissementen' dat zijn bedrijven achterlaten. De curator treft telkens een lege boedel aan omdat de exploitatie van de failliete bedrijven vlak voor het faillissement wordt overgedragen aan een nieuwe BV. Kooistra verweert zich steeds door te zeggen dat hij niet de exploitatie voert, maar de zaken slechts verpacht.

Eerder moest de ondernemer om dezelfde reden in een ander faillissement al een café in Groningen terugkopen. Deze Groningse curator, J. van der Molen, kondigde gisteren in een lokaal radioprogramma aan dat hij Kooistra gedagvaard heeft wegens onbehoorlijk bestuur. De rechtszaak hierover dient op 28 april in Groningen. Kooistra kan dan aansprakelijk worden gesteld voor de schulden in de faillissementen.