Kesler onbezorgd over plan Remkes

Directeur betaald voetbal Henk Kesler gelooft dat hij samen met de politiek een oplossing kan vinden voor de doorberekening van kosten van politie-inzet bij wedstrijden in het professionele voetbal. ,,We komen er wel uit'', zei hij gisteravond, tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

Over de door minister van Binnenlandse Zaken Remkes aangewakkerde discussie maakt Kesler zich geen overdreven zorgen. ,,Ik maak nu zeven jaar overleg met de overheid mee en ik moet zeggen dat we vorderingen maken. Daarom denk ik dat we er over dit thema ook wel uitkomen. De wanordelijkheden worden minder, het aantal ongeregeldheden neemt af. We gaan de goede kant op.''

Opnieuw pleitte Kesler voor een dader-gerichte-aanpak. ,,De criminele activiteiten binnen de stadions worden voornamelijk gepleegd door types die dat daarbuiten ook doen. Als deze mensen met een lik-op-stuk-beleid worden aangepakt, ben ik er van overtuigd dat de kosten van politie-inzet bij onze wedstrijden tenminste met de helft kan worden teruggebracht.''

Michael van Praag, voormalig voorzitter van Ajax, en nu president-commissaris van de Eredivisie NV, pleitte tijdens de bijeenkomst opnieuw voor de voetbalwet. ,,Kijk naar Engeland. Geen hekken rond het veld. Wie de regels overtreedt weet dat hij zwaar wordt gestraft. Het werkt.''

Overigens bestaat er in de Tweede Kamer niet al te veel steun voor de plannen van Remkes om politiekosten door te berekenen. CDA-Tweede-Kamerlid Algra vindt er weinig nieuws bijzitten. Liever had Algra gezien dat Remkes het mogelijk had gemaakt om alle kosten te verhalen, met name bij evenementen die geen maatschappelijk nut hebben, zoals houseparties. ,,Nu draait de belastingbetaler nog op voor de helft van de kosten.''

PvdA'er Straub is niet bij voorbaat tegen het plan maar hij wil eerst van de minister weten wat die precies bedoelt met excessief gebruik van politiemensen. Bij een voetbalwedstrijd van Heerenveen bijvoorbeeld is de politie-inzet marginaal, weet Straub. Een risicowedstrijd is een ander geval, omdat daarbij de openbare orde in het geding is.

Ook VVD'er Cornielje wil weten wat Remkes verstaat onder excessief. ,,Als het bovenmatig is, dan onttrek je politie aan de regio. Die wordt onveiliger. Dat mag niet gebeuren.''