Kanselier Schröder verbiedt boekomslag

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft via de rechter in Hamburg afgedwongen dat het boek met de titel Het einde van de kanselier – Het verlossende schot een nieuwe kaft krijgt. Schröder had bezwaar tegen de inhoud van de thriller en tegen de kaft waarop een man is afgebeeld, gezien door het vizier van een geweer. Die man zou volgens Schröder op hem lijken.

Ook de rechters vonden de foto niet acceptabel maar lieten de inhoud van de roman passeren. Uitgever Betzel Verlag, een klein bedrijf uit Nienburg, brengt het boek nu met een nieuwe omslag op de markt.

In de roman, geschreven onder het pseudoniem Reinhard Liebermann, staat een drogist centraal die het spoor bijster raakt als zijn winkel failliet gaat. ,,Dit is het actuele verhaal van de in eerste instantie hulpeloze drogist Hans Hansmann, die niet begrijpt dat hij in het complexe raderwerk van de grote politiek een nul is'', aldus de flaptekst.

Volgens de drogist is zijn financiële ondergang het gevolg van het slechte economische beleid van een kanselier die in het boek Winzling (dwerg) heet. Als Winzling een toespraak houdt op het stationsplein in Hannover pleegt de drogist een aanslag. ,,Hij wil de hoge heren een keer tonen dat hun kuiperij slechts met één taal beantwoord kan worden: de taal van geweld.'' Schröder woont in Hannover.

Volgens een woordvoerder van de uitgeverij was de man op de cover niet Gerhard Schröder. Het verhaal zelf zou slechts enkele vage toespelingen op de kanselier bevatten. Zo worden er grapjes gemaakt over de geverfde haren van Winzling. Twee jaar geleden spande Schröder met succes een zaak aan tegen een persbureau dat had gemeld dat hij zijn haren laat verven. De kappers van de kanselier verklaarden toen onder ede dat zulks niet het geval is.