Kabinet Bolivia vervangen na druk

De Boliviaanse president Carlos Mesa heeft gisteren zijn kabinet vervangen nadat alle ministers eerder deze week collectief ontslag hadden genomen.

Twaalf van de vijftien ministers komen terug in het nieuwe kabinet, drie worden vervangen. Onder hen is minister van Energie Antonio Araníbar, wiens dreigende ontslag de oorzaak was voor het collectieve opstappen van de ministersploeg.

Met de vervanging van de drie ministers probeert Mesa een aangekondigde algemene staking en protesten van indianen, boeren en mijnwerkers af te wenden. Met name Araníbar kwam, na vijf weken als minister van Energie, meer en meer onder druk te staan wegens plannen aardgas te leveren aan Argentinië, waar stroomonderbrekingen worden verwacht door een tekort aan gas.

De oppositie en vakbonden vrezen dat Argentinië het gas zal doorverkopen aan Chili, waarmee Bolivia een langlopend conflict heeft. Bolivia, dat zijn enige toegang tot de Grote Oceaan in 1879 verspeelde na een oorlog met Chili, eist van het buurland een zeehaven. De twee landen onderhouden al 25 jaar geen formele diplomatieke relaties meer naar aanleiding van deze kwestie.

Daarnaast meent de oppositie dat de export van aardgas voorrang krijgt boven de behoeften van de bevolking, die in armoede leeft. Een plan om aardgas te exporteren naar Mexico en de VS leidde vorig jaar oktober na grimmige en langdurige protesten tot het aftreden van president Gonzalo Sánchez de Lozada.

Een woordvoerder van president Mesa zei gisteren dat de verkoop van vier miljoen kubieke meter gas naar Argentinië zal doorgaan. Wel zal de voorwaarde worden gesteld dat Argentinië ,,geen enkele molecuul'' gas doorverkoopt aan Chili, aldus de woordvoerder.

Bolivia (8,6 miljoen inwoners) kent een traditie van succesvolle sociale protesten. In 1998 kwamen duizenden Bolivianen in opstand toen de regering een waterkrachtcentrale in Cochabamba privatiseerde. De nieuwe eigenaar verdubbelde de waterprijzen. Begin 2000 marcheerden duizenden Bolivianen naar Cochabamba voor een confrontatie met de regering. Ondanks massa-arrestaties, geweld en tientallen doden hielden de betogers stand, en moest de regering de omstreden privatisering terugdraaien.