Italiaanse gijzelaar in Irak vermoord

Ontvoerders in Irak hebben hebben een van hun vier Italiaanse gijzelaars vermoord, zo hebben Italiaanse functionarissen vanochtend in Rome bevestigd.

Het is voorzover bekend de eerste moord op een van de tientallen buitenlanders die sinds vorige week in Irak worden vermist en naar wordt aangenomen worden gegijzeld. Het Arabische televisiestation Al-Jazira kreeg een video-opname van de moord die door de Italiaanse ambassadeur in Qatar is bekeken. Volgens Al-Jazira is de band te gruwelijk om uit te zenden. De ontvoerders van de Italianen, die zich de Groene Brigade noemen, hebben de terugtrekking geëist van het Italiaanse militaire contingent uit Irak. Maar premier Berlusconi zwoer in een eerste reactie de Italiaanse militairen in Irak te houden. ,,Ze hebben een leven vernietigd. Maar ze hebben onze waarden en onze vredesinspanningen niet gebroken'', zei hij. Italië wees eveneens een aan Osama bin Laden toegeschreven aanbod af van ,,vrede'' voor Europa in ruil voor terugtrekking uit Irak.

In Irak werd gisteren een ontvoerde Franse journalist vrijgelaten. Tegelijk waren er – vooralsnog onbevestigde – berichten dat nog twee Japanners zijn ontvoerd. Sinds vorige week worden in Irak al drie Japanse burgers gegijzeld. Hun ontvoerders hebben de terugtrekking van de Japanse troepenmacht uit Irak geëist.

Het staakt-het-vuren tussen sunnitische extremisten en Amerikaanse mariniers in de stad Falluja werd gisteren verbroken met Amerikaanse luchtaanvallen en talrijke nachtelijke aanvallen door rebellen, waaronder een aanval door meer dan 100 guerrillastrijders op een Amerikaans pantservoertuig. De commandant van de mariniers ter plaatse liet gisteren doorschemeren dat de tijd voor onderhandelingen opraakt. In Falluja zijn al honderden doden, onder wie veel burgers, gevallen bij gevechten die begonnen toen de Amerikanen vorige week in de aanval gingen om de stad van rebellen te zuiveren.

De radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr toonde zich gisteren onder druk van de gevestigde geestelijkheid, Amerikaanse dreigementen en Iraanse bemiddeling bereid tot concessies. Hij liet via een medewerker weten zijn militie te willen omvormen tot een ,,sociaal-politieke beweging'' en zich voor een tribunaal te presenteren als er eenmaal een ,,legitieme regering'' in Irak is. Sadr wordt beschuldigd van moord op een rivaal. Op 30 juni dragen de Amerikanen de soevereiniteit over. VN-afgezant Lakhdar Brahimi zei gisteren in Bagdad dat het wel zal lukken voor die tijd een interimbewind te vormen van ,,mannen en vrouwen die bekend staan om hun eerlijkheid, integriteit en competentie''.