Hoofddoekjes

In de drie artikelen over het hoofddoekje (NRC Handelsblad, 13 april) komen de meeste punten wel ter sprake. Ik mis er echter twee. Het eerste betreft scholen. Laat ik vooropstellen dat zoiets als een algemeen verbod van hoofddoekjes onzinnig is, maar wel zouden scholen (en misschien ook andere instellingen) het recht moeten hebben om kledingeisen te stellen. Dus niet alleen bijzondere scholen, maar ook openbare scholen. Dat slaat niet alleen op hoofddoekjes, maar ook op petjes. Het ophouden van petjes, of het aanhouden van jassen in de klas is zeer onbeleefd en scholen mogen dat best verbieden.

Het andere punt betreft de `vrijheid' die sommige moslimmeisjes opeisen om een hoofddoekje te dragen.

Laat ze eerst maar eens demonsteren voor de vrijheid om het af te doen. Zolang die vrijheid om het hoofddoekje af te doen nog niet bestaat, is de houding van iemand als stadsdeelwethouder Fatima Elatik verraad aan al die vrouwen die het hoofddoekje af willen doen, maar dat niet mogen van hun familie.