Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Het beeld

Er zijn beelden met nieuwswaarde die nog niet zijn uitgezonden, om uiteenlopende redenen. De meeste zou ik niet willen zien. Geloof ik.

De opnamen van de beveiligingscamera op het Haagse Terra College, die de moord op docent Hans van Wieren vastlegde, lijken bij justitie vooralsnog in veilige handen. Maar als ze deel uitmaken van het dossier van Murat D., dan zou hij die beelden op een website kunnen zetten en er geld voor kunnen vragen aan wie ze bekijken wil, zoals de Volendammer Martin K. deed met de politiebeelden van de man die hij doodde in Zwaag. Juridisch blijkt daar geen bezwaar tegen te kunnen worden gemaakt, behalve door degenen wier beeltenis openbaar gemaakt wordt, of hun erfgenamen. Ik heb die beelden nog niet op televisie gezien, maar het is zeker dat wanneer één programma dat toch doet, de andere niet zullen kunnen achterblijven.

De Arabische zender Al-Jazira heeft besloten de tape met de executie van de Italiaanse gijzelaar Fabrizio Quattrocchi niet uit te zenden. Lili Gruber, de correspondente van de Italiaanse staatstelevisie (RaiUno), wist wel wat er op te zien was. Zij beschreef de gebeurtenissen als volgt: een man met een kap op zijn hoofd wordt naar een greppel geleid, krijgt een nekschot en valt voorover. Dan wordt de kap verwijderd om de identiteit van de gedode man te kunnen vaststellen. Dankzij een close-up van zijn paspoort uit een eerdere, wel door Al-Jazira uitgezonden tape, weet ik dat hij 35 is, en niet 36 zoals het Italiaanse journaal blijft volhouden. Dat is het voordeel van de ongebreidelde, ongefilterde doorgave van beelden: als kijker kun je soms desinformatie controleren. Voorwaarde is wel dat er beelden beschikbaar zijn, want de eveneens gedode Duitse burgers in Irak waren weliswaar geen gijzelaars, maar trokken toch vooral door hun onzichtbaarheid minder aandacht.

Bruno Vespa, de anchorman van RaiUno, begreep er niets van, gisteravond. De Duitsers hebben niet eens troepen in Irak, en toch worden ze ook vermoord. Dat bewijst maar weer eens dat de gijzelingen aldaar worden uitgevoerd door criminele bendes, zonder politieke betekenis. De mantra is overal te horen op de stations die de Amerikaanse coalitie steunen: geen burgeroorlog, zelfs geen opstand, maar criminele incidenten. Het doet een beetje denken aan de tot gisterochtend door de Maastrichtse burgemeester Leers geventileerde opvatting dat de overgrote meerderheid van de bewoners van woonwagenkamp De Vinkenslag geen problemen oplevert, en dat de opstand slechts door een handvol criminele elementen wordt veroorzaakt.

Terug naar de theatrale Bruno Vespa, die zijn dagelijkse programma Porta a porta (Van deur tot deur) snel had aangepast aan de actualiteit. Er zaten familieleden van de gijzelaars in de studio, een minister, een generaal, en er werd geschakeld naar (louter vrouwelijke) verslaggevers in Bagdad, bij het Italiaanse legioen in Nassiriyah en voor het huis van de familie Quattrocchi in Genua. Voordat hij in de beveiliging terechtkwam, was de arme Quattrocchi banketbakker geweest, op Sicilië.