Grote rol Suriname bij drugs

De rol van Suriname als regionaal logistiek centrum voor opslag en doorvoer van cocaïne wordt steeds groter. Dat blijkt uit een recente vertrouwelijke rapportage van het Korps Politie Suriname (KPS), die onlangs aan het corps diplomatique in Paramaribo is gepresenteerd.

De situatie is zo ernstig dat de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA nog dit jaar een permanente vertegenwoordiger op de ambassade in Paramaribo zal stationeren. Ook Nederland plaatst ,,zo snel mogelijk'' een politieliaison op zijn ambassade, zo bevestigt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Uit onderzoek van de Surinaamse politie blijkt dat Colombiaanse en Braziliaanse drugskartels zich duidelijker dan vroeger in het land manifesteren. Antidrugsprogamma's in deze landen, zoals het door de Amerikanen gesteunde `Plan Colombia' en het CIVAM-project in Brazilië, doen de drugsmaffia in toenemende mate uitwijken naar landen als Suriname. Grote hoeveelheden cocaïne worden doorgevoerd. Ook vindt steeds meer opslag plaats. Later volgt dan transport naar Europa via de (lucht)havens van Paramaribo en Braziliaanse steden naar Nederland, Portugal en Spanje.

De Surinaamse politie ziet de toename van de cokedoorvoer aan de statistieken. In 2002 werd er 340 kilo in beslag genomen, vorig jaar 814 kilo en dit jaar tot en met februari reeds 402 kilo.

Bovendien is sprake van toenemende drugsgerelateerde criminaliteit. In Suriname is een stijgend aantal arrestaties van verdachte ongewenste vreemdelingen, van illegale landingen, van in beslag genomen illegale wapens en van witwaspraktijken. Verder zijn in het land vaker topleden te zien van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC die, samen met leden van drugskartels, op zoek zijn naar wapens in ruil voor drugs.

De Surinaamse regering heeft nauwelijks geld en middelen om de strijd tegen de drugs het hoofd te bieden. Bovendien is het justitieel apparaat onderbemand. Het KPS stelt in een recente rapportage dat er ,,symptomen zijn waar te nemen van de toename van infiltratie en corruptie bij zowel de publieke als private sector''.

Reportage: pagina 6