Groei stokt in techno

De eerste kwartaalcijfers zijn nog maar net bekendgemaakt, of één ontwikkeling ziet er voor beleggers in technologieconcerns al onheilspellend uit. Intel, Philips, Nokia en Thomson hebben allemaal een teleurstellende omzetgroei gerapporteerd. Helaas voor speculanten zijn de waarderingen van technologiefondsen slechts te rechtvaardigen als die groei veel hoger zou zijn uitgevallen.

Neem de Europese bedrijven die al met cijfers zijn gekomen. De omzet van Philips steeg met een amechtige 2 procent en die van Thomson daalde met 1 procent. Nokia presteerde het slechtst van allemaal. Ondanks de 19 procent hogere productie daalde de omzet in feite met 2 procent.

De Europese bedrijven hadden weliswaar last van de zwakke dollar, maar dat is niet het hele verhaal. Kijk maar eens naar Intel, de Amerikaanse chipgigant. Intel zou een van de voornaamste profiteurs van de zwakke dollar moeten zijn, maar verwacht dat de omzetgroei in het volgende kwartaal met 16 procent net zo hoog zal zijn als die van vorig jaar. Beleggers hadden meer verwacht.

Het probleem voor beleggers is dat de waarderingen zonder een snellere omzetgroei nergens op slaan. Het gemiddelde Europese technologieconcern wordt verhandeld op ongeveer 19 maal de winst, terwijl dat in de Verenigde Staten dichtbij de 25 maal ligt. De afgelopen drie jaar hebben de bedrijven al flink bezuinigd op de kosten. Intel heeft zijn personeelsbestand bijvoorbeeld met meer dan 7 procent ingekrompen, en de meeste andere technologiebedrijven hebben nog harder gesaneerd. De mogelijkheden voor verdere kostenbesparingen zijn dus beperkt, waardoor hogere winstmarges zijn uitgesloten. Daardoor resteert de omzetgroei als belangrijkste bron van additionele inkomsten. En de aanwijzingen die daarop duiden zijn flinterdun.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran